Enel a finalizat tranzacția de preluare a 13,6% din acțiunile E-Distribuție Muntenia și EnelEnergie Muntenia, pentru 400 milioane lei

Enel a finalizat tranzacția de preluare a 13,6% din acțiunile E-Distribuție Muntenia și EnelEnergie Muntenia, pentru 400 milioane lei

Enel a finalizat tranzacția pentru preluarea a 13,6% din acțiunile E-Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia, pentru suma de circa 400 de milioane de euro, informează compania printr-un comunicat remis, luni, AGERPRES.

"Enel S.p.A. anunță că filiala sa Enel Investment Holding B.V., deținută în totalitate de către Enel, a finalizat astăzi
achiziția de la SAPE S.A. (compania statului român care administrează deținerile publice în mai multe companii) a unui pachet de circa 13,6% din acțiunile E-Distribuție Muntenia S.A. și Enel Energie Muntenia S.A. pentru o sumă totală de circa 400 de milioane de euro", se menționează în comunicat.

În urma tranzacției, Enel Investment Holding și-a majorat participațiile în cel două subsidiare din România la aproximativ 78% din acțiunile fiecărei companii, de la nivelul de 64,4% deținut anterior.

Tranzacția prin care EIH a preluat un pachet suplimentar de 13,6% la E-Distribuție Muntenia S.A. și Enel Energie Muntenia EEM este o consecință a exercitării de către SAPE a clauzei put option în luna noiembrie a anului 2012. Odată cu exercitarea clauzei put option, SAPE a cerut un preț de circa 520 de milioane de euro, care a fost contestat de către EIH. Întrucât nu a fost stabilit un acord asupra prețului acțiunilor, în 2014 SAPE a inițiat o procedură de arbitraj la Camera Internațională de Comerț de la Paris, prin care a solicitat prețul menționat anterior, precum și dobânzi de circa 60 de milioane de euro.

În decizia din data de 3 februarie 2017, Tribunalul Arbitral a stabilit prețul pachetelor de acțiuni care fac obiectul clauzei put option la circa 400 de milioane de euro, reducând astfel suma cerută de SAPE cu peste 100 de milioane de euro și respingând solicitarea pentru acordarea de dobânzi.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia