Energy Holding, SIMBOLUL „băieților deștepți”, și-a cerut INSOLVENȚA! Citiți ce averi COLOSALE au plecat din România!!!

Energy Holding, SIMBOLUL „băieților deștepți”, și-a cerut INSOLVENȚA! Citiți ce averi COLOSALE au plecat din România!!!

Energy Holding, simbolul „băieților deștepți”, și-a cerut insolvența informează Profit.ro ! Bogdan Buzaianu, cel care a controlat firma, este cunoscut si ca unul dintre "baietii destepti din energie". Contractul cu Hidroelectrica a fost denuntat la scurt timp dupa ce compania producatoare de energie a intrat in insolventa. Denuntarea contractului a fost contestata in instanta, fiind solicitate despagubiri de 250 de milioane de euro, insa Energy Holding a pierdut definitiv procesul in ianuarie 2017.

Buzaianu, finul fostului ministru al Economiei din perioada 2000-2004, Dan Ioan Popescu, a obtinut cel mai important contract pentru firma sa in 2004. 

Potrivit Euro Insol, Hidroelectrica a pierdut 1,44 miliarde lei doar in perioada 2006 - 31 mai 2012 din cauza contractului la pret mult sub cel al pietei incheiat in 2004 cu Energy Holding.

In septembrie 2016, compania Energy Holding a fost pusa sub acuzare, de procurorii Parchetului Curtii de Apel Bucuresti, pentru delapidare si evaziune fiscala, printre acuzatii fiind si achizitia de terenuri la preturi supraevaluate de la omul de afaceri Said Baaklini si de la o alta persoana.

Cum au fost incheiate si cum au fost prelungite contractele cu "baietii destepti"

Cele mai multe contracte cu "baietii destepti" au fost semnate in 2004, iar cele mai mari contracte au fost cu firmele controlate de Bogdan Buzaianu. Astfel, in 2004, cand ministru al industriei si resurselor era Dan Ioan Popescu, firmele detinute de Buzaianu a obtinut contracte cu Hidroelectrica de cumparare a energiei electrice la preturi considerate prea mici fata de cele de pe piata. Bogdan Buzaianu este finul lui Dan Ioan Popescu. Un contract a fost incheiat cu Buzmann Industries, iar altul cu Energy Holding. In 2008, Buzaianu a reusit sa obtina un alt contract prin firma EHOL Distribution. Ulterior, toate cele trei firme si-au schimbat actionariatul. Energy Holding a fost preluata de Marken Investment&Trading M.I.T., companie care este inregistrata in Olanda. Surse din piata spun ca in spatele companiei s-ar afla tot Buzaianu. EHOL Distribution s-a format prin desprinderea de Energy Holding, iar in infiintarea Buzmann Industries a fost implicat tot Buzaianu. Buzmann Industries si cu Ehol Distribution au fost preluate in urma cu cativa ani de elvetienii de la Alpiq. In urma acestor preluari, Buzmann Industries a devenit Alpiq RomIndustries, iar EHOL Distribution a devenit Alpiq RomEnergie. Toate aceste contracte au fost prelungite periodic pana in vara lui 2012 cand au fost denuntate, in urma intrarii Hidroelectrica in insolventa, de actualul administrator judiciar.

In perioada 2004-2012, Energy Holding a beneficiat de energie ieftina in cantitati uriase, indiferent de productia obtinuta de Hidroelectrica in toti acesti ani. Potrivit unor date obtinute de HotNews.ro, cele mai mari cantitati de energie au fost livrate in 2005, 2006, 2007 si 2008. De exemplu, in 2007, Energy Holding a primit peste 4,01 milioane MWh energie, in conditiile in care a fost un an slab pentru Hidroelectrica, productia obtinuta fiind de doar 15,8 milioane MWh.

Contractul dintre Hidroelectrica si Energy Holding a fost incheiat pe 14 ianuarie 2004 si a fost modificat prin nu mai putin de 19 acte aditionale, in perioada 2004-2010. Ultimele trei acte aditionale (noiembrie 2009, decembrie 2009, decembrie 2010) au fost semnate in perioada in care director general al Hidroelectrica era Mihai David, membru PSD in acea perioada. Mihai David este cel care a prelungit durata contractului cu 5 ani pana in 2018.

Numele fostului ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu, este gravat alaturi de cel al controversatului om de afaceri Bogdan Nicolae Buzoianu, pe vitrina magazinului House of Bijan, cunoscut ca cel mai scump magazin din lume.

Numele fostului ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu, este gravat alaturi de cel al controversatului om de afaceri Bogdan Nicolae Buzoianu, pe vitrina magazinului House of Bijan, cunoscut ca cel mai scump magazin din lume. Pe lista clientilor, inscriptionata pe vitrinele magazinului din Beverly Hills, se afla si Barack Obama, Vladimir Putin, Tony Blair, Arnold Schwarzenegger, Michael Jordan, dar si miliardari din Golf. Dan Ioan Popescu (DIP) este inventatorul "baietilor destepti din energie" afaceristi care au castigat contracte preferentiale in detrimentul statului roman, iar Buzaianu este cel mai cunoscut astfel de "baiat destept". DIP si Buzaianu sunt unii dintre cei mai bogati si mai influenti jucatori în domeniul energetic, fiind aproape imuni la anchetele de coruptie. Ambii traiesc in strainatate: Dan Ioan Popescu in Italia, iar Bogdan Buzaianu in Elvetia. 

The House of Bijan este situat pe strada Rodeo Drive din Beverly Hills (Los Angeles, SUA), devenita obiectiv turistic datorita magazinelor exclusiviste. Magazinul de haine si accesorii vestimentare pentru barbati are un circuit inchis, iar pentru a putea trece de vitrina in valoare de 12 milioane de dolari trebuie sa iti faci programare. Aceasta politica a fost introdusa de designerul Bijan Pakzad, fondatorul magazinului (decedat intre timp), pentru a-i tine departe pe “oamenii neatragatori”, “care nu au gust sau bani pentru costume in valoare de 2.000 de dolari sau cravate de 150 de dolari”, scrie Nytimes, citindu-l pe Pakzad. 

Fostul proprietar sustinea, intr-un interviu pentru NY Times, ca pragul celor doua magazine ale sale din orasul celebritatilor a fost trecut de-a lungul timpului de 4 regi si 16 presedinti de state, care au lasat in urma nu mai putin de 150 de milioane de dolari. 

Castelul lui Buzăianu din Elveția

Sorina Matei anunţa, în octombrie 2015, pe Blogul personal , că Buzăianu şi-a scos la vânzare castelul din Elveţia, tocmai în timpul anchetei DNA. Exclusivistul castel din Elveția în care a domiciliat în ultimii ani Bogdan Nicolae Buzăianu a fost scos la vânzare de trei săptămâni, în regim de urgență, de importanta companie imobiliară elvețiană Direct Investment, așa cum o arată chiar datele publicate de companie.

''Exclusivistul castel din Elveția în care a domiciliat în ultimii ani Bogdan Nicolae Buzăianu, magnatul pieței de energie românești, cunoscut și sub sintagma "cel mai deștept băiat din energie", a fost scos la vânzare de trei săptămâni, în regim de urgență, de importanta companie imobiliară elvețiană Direct Investment, așa cum o arată chiar datele publicate de companie.

Din Octombrie 2005, magnatul energiei, Bogdan Nicolae Buzăianu, și-a declarat în mod oficial domiciliul în Elveția, Fribourg, De Castellaweg 37, Schloss 3280 Greng, în capitala cantonului cu același nume, în micuța, cocheta și bogata localitate elvețiană de nord- est Greng cu doar 180 de locuitori, și ea aflată în regim de paradis fiscal.
Numai că fix la această adresă indicată de Bogdan Nicolae Buzăianu în multe documente ale firmelor sale cât și în acte oficiale ale statului român ( Fribourg, De Castellaweg 37 și/sau 51, Schloss 3280 Greng) se așterne unul din puținele castele private și prestigioase ale cantonului elvețian, Castelul Greng.

Castelul Greng, întins practic pe trei domenii impozante și foarte aproape de malul lacului Murten, are 1,3 hectare de parc, 19 camere separate într-o multitudine de corpuri de clădire, 690 de mp locuibili, fântâni ornamentale, labirint, templu în stil roman, capelă, piscine, iaz cu pești, are sursă proprie de apă, tavernă proprie și cramă, plajă privată pe malul lacului iar întregul domeniu al castelului este împrejmuit de ziduri înalte și opace fiind ferit din exterior de blitzurile de paparazzi. âPotrivit descrierilor precise ale specialiștilor imobiliari elvețieni, castelul are lifuri, apartamente, duplexuri, triplexuri, saune private, parchet, șeminee din marmură, spa și este singurul castel privat de aceste dimensiuni din Elveția, având o vechime de 230 de ani.

Castelul Greng unde a domiciliat în ultimii ani magnatul energiei românești, Bogdan Buzăianu, a fost construit în 1785 și a fost de-a lungul timpului reședința oficială a multor personalități cunoscute, cum ar fi celebra scriitoare elvețiană a secolului 19, Madame de Stael, gânditorul Benjamin Constant și chiar președintele Nestle, Emile Louis Roussy. În 1989, întreaga proprietate a intrat în renovare completă și tot de atunci a fost împărțită în condominii. 

Castelul Greng a fost scos la vânzare, în regim de urgență, la sfârșitul lunii Septembrie a acestui an, prin intermediul companiei imobiliare elvețiane Direct Investment, de vânzători a căror identitate nu este cunoscută, la un preț minim de 7,4 milioane de euro și un preț de vânzare imediat de 7,68 milioane de euro. Acțiunea coincide cu ancheta de corupție declanșată de procurorii DNA în care apare și magnatul energiei românești, Bogdan Nicolae Buzăianu. 

Datele regăsite în societățile anonime de tip offshore controlate și administrate de magnatul Buzăianu pe teritoriul Elveției, așa cum, de exemplu, este SI Valclair SA, companie ce se ocupă cu achiziționarea, vânzarea, gestionare și operarea de imobile, arată că încă din 5 Septembrie 2005, "cel mai deștept băiat din energie" își declara domiciliul în Fribourg, Greng, deși abia trei ani mai târziu avea să își declare în mod oficial rezidența și să renunțe definitiv la cetățenia română. 

Pe fondul acestor dezbateri publice, a discuțiilor despre Hidoelectrica, despre păguboasele privatizări din energie dar și pe fondul demarării unor anchete judiciare, după exect un an, pe 19 Februarie 2008, în singura lună cât a deținut interimar portofoliul Justiției în cabinetul Călin Popescu Tăriceanu, Teodor Meleșcanu, a semnat ordinul de ministru nr 445/C privind aprobarea cererilor de renunțare la cetățenia română ale unor persoane care au dobândit altă cetățenie "și care sunt curprinse în anexele 2, 3 și 5 care fac parte integrantă din prezentul ordin". Primul nume pe anexa 5 a ordinului semnat de Melescanu este chiar cel al lui Buzăianu Nicolae Bogdan, cu domiciliu actual ( 19 Februarie 2008) în Elveția, Fribourg, De Castellaweg 37, Schloss 3280 Greng, ultima rezidență fiind cea din România, București, sector 1.
Pe 19 Februarie 2008, magnatul Buzăianu avea deja cetățenie elvețiană. 

Lui Bogdan Nicolae Buzăianu i s-a aprobat cererea de a renunța la cetățenia română, în ciuda opoziției vehemente a autorităților române de la acea vreme, în principal se pare chiar din partea serviciilor speciale, care au dat aviz negativ de specialitate și securitate, de respingere practic a solicitării magnatului Bogdan Buzăianu, de a nu i se permite renunțarea la cetățenia română și dobândirea unei alte cetățenii pe teritoriul altui stat, fapt nemaintâlnit până în prezent, spun surse din Ministerul Justiției. Aprobarea renunțării la cetățenia română ar fi îngreunat și tergiversat eventualele demersuri judiciare, chiar dacă un cetățean străin poate fi anchetat și judecat pe teritoriul statului pe care a săvârșit presupusele infracțiuni. 

La acea vreme, Ministerul Public/ DIICOT intrumenta celebrul dosar al "Privatizălor Strategice"- Codruț Șereș, Zsolt Nagy, Stamen Stanchev, Vadim Benyatov, urmărirea penală începând pe 26 August 2008, după 7 luni după ce magnatului Buzăianu i s-a aprobat renunțarea la cetățenia română, cauza fiind soluționată în prezent cu condamnări definitive de închisoare cu executare atât pentru Codruț Șereș ( 4 ani și 8 luni) cât și pentru Zsolt Nagy ( 4 ani), ei fiind încarcerați din Ianuarie 2015. 

Cu toate acestea, pe fondul domolirii disputei publice vehemente între fostul premier și fostul președinte pe subiectul energiei, ordinul a fost semnat de Teodor Meleșcanu, publicat în Monitorul Oficial al României, nr 143, cu tot cu cele cinci anexe, pe 26 Februarie 2008 și este în vigoare de la acea vreme.







Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”