Epava legendarei nave HMS Terror a fost găsită în zona arctică după 150 de ani

Epava legendarei nave HMS Terror a fost găsită în zona arctică după 150 de ani

Epava ambarcațiunii HMS Terror, a doua navă a expediției exploratorului britanic Sir John Franklin care a pornit în 1845 în căutarea unei noi căi maritime care să lege Oceanul Atlantic de Pacific, a fost găsită în zona arctică, scrie directmatin.fr.

Echipele Parks Canada, organizație neguvernamentală de arheologie marină, au reușit această descoperire. Arheologii au descoperit rămășițele HMS Terror la circa 96 de km de locul unde ambarcațiunea a fost strivită de gheață.

Potrivit cotidianului britanic The Guardian, structura bărcii a fost găsită aproape intactă pe fundul oceanului Arctic.

La 3 septembrie 2016, cei 10 membrii ai echipajului de la bordul navei Martin-Bergmann au descoperit HMS Terror cu cele trei catarge rupte. Epava a fost găsită în poziție normală de navigare cu toate trapele închise în zona neexplorată a Golfului Terror din insula King William, relatează The Guardian. La o săptămână după găsirea acesteia în epavă a fost introdus un robot dirijat prin unde radio pentru inspectarea epavei HMS Terror.

Descoperirea navei a putut fi realizată grație unor informații furnizate de un inuit care a spus că a văzut o mare bucată de lemn ieșind din gheață. Cu ajutorul coordonatelor GPS introduse epava a fost găsită.

În urmă cu doi ani fusese descoperită și HMS Erebus, cealaltă navă care făcea parte din expediție.

Plecate din Marea Britanie, cele două nave s-au scufundat în 1848, fiind prinse într-o menghină de gheață în strâmtoarea Victoria. Unii membrii ai celor două echipaje s-au înecat, iar corpurile celor care au reușit să ajungă pe țărm au fost găsite conservate în gheață, în 1859, de un vas de căutare angajat de văduva lui John Franklin.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fără sutien în brațele lui Alex Bodi / Oana Zăvoranu, petrecere de pomină la 48 de ani!

2 Cică vipera era agitată! / Amănunte picante despre despărțirea „cuplului prefăcătoriei”

3 Așa o fi?

4 Udrea investeşte în cel mai scump proiect imobiliar din România

5 Bucureștiul, tortul interlopilor! / Cum au cumpărat „Sportivii“ terenurile pe care au construit blocuri cu PUD-u…