Epidemiolog: Am făcut și proiecția pentru 2.629 cazuri pe zi/România s-a apropiat deja de prognoza de infectare pentru august

Epidemiolog: Am făcut și proiecția pentru 2.629 cazuri pe zi/România s-a apropiat deja de prognoza de infectare pentru august

Îngrijorare în rândul autorităților și al medicilor după creșterea spectaculoasă a noilor cazuri de infectări cu coronavirus. Au fost depășite 35.000, iar ieri a fost atins un nou record, de 777 de cazuri în 24 de ore, după ce au fost efectuate aproape 19.000 de teste. Suntem în acest moment pe locul doi în Uniunea Europeana la numărul de noi infectări. Chiar și în aceste condiții, sunt mulți pacienți asimptomatici sau cu simptome ușoare, care refuză internarea. Asta deși au fost cazuri în care unii bolnavi s-au reîntors la spital în stare gravă sau au murit după ce starea lor s-a deteriorat brusc.

În urmă cu două zile, Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a declarat la  Digi24 că dacă rata de reproducere a infecțiilor se va menține la nivelul de 1,1 atunci la 14 septembrie vom avea 1.880 de noi cazuri pe zi, iar la terapie intensivă ar putea exista 1.149 de persoane, față de 248 câte sunt în prezent.

"Atunci am vorbit doar de proiecția pentru un număr bazal de reproducere de 1,1 care era pentru 14 august de 836 cazuri.

Am făcut și proiecția pentru 1,2 număr bazal de reproducere care poate duce la 2.629 cazuri noi de infecție pe zi. O trecere de la 1,1 la 1,2 înseamnă foarte mult. Nu suntem, din fericire la 1,2, nu e de dorit să ajungem acolo.

La un număr bazal de reproducere de 1,1 cu corespondența de 836 cazuri noi vom avea 561 cazuri în terapie intensivă. La 1,2 în ATI ar fi 1.428 cazuri, secțiile ATI ar putea avea o problemă.

De la 1 iunie am fost într-o serie de zile cu un număr bazal de peste 1 - 1,13 - 1,14, 1,15 - au fost oscilații care se reflectă în aceste cifre pe care le vedem acum.

Nu puteam anticipa problema cu pacienții externați la cerere, aceste sute de pacienți dacă nu respectă indicațiile la externare pot genera focare.

Sunt niște situații obiective care au făcut să fim cu 777 cazuri noi câte au fost ieri, să fim mult mai aproape de cifra prognozată pentru 1,1 decât ne așteptam.

S-ar putea să ne îndreptăm spre o cifră între cele două, din cauza contextului epidemiologic și clinic cu care ne confruntăm.

Dacă acum, în vară, avem probleme, să ne întrebăm ce va fi în noiembrie când vremea se va răci. Lucrurile trebuie ținute sub control, să fim pregătiți pentru sezonul rece când ne vom confrunta și cu gripa și cu Covid în același timp, nu ca în martie când au fost una după alta.

Oamenii trebuie să înțeleagă și să constientizeze pericolul", a explicat la Digi24 doctorul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Propagandiştii Kremlinului, supăraţi că tinerii ruşi nu vor să moară în războiul lui Putin: „Avem 150 de milioane de oameni. Câţi dintre ei luptă în D…

2 Aviația militară ucraineană a efectuat cel mai masiv atac de la începutul invaziei

3 The Times / Disperare la Kremlin! Armata Rusiei, aproape de o înfrângere umilitoare în sudul Ucrainei!

4 „Ucigașul de blindate” / Un sergent ucrainean a spulberat 16 „unități” ale armatei ruse, cu sistemele antitanc Stugna și Javelin

5 Era intimă cu Lavrov! / Jurnalista rusă Daria Aslamova, arestată pentru spionaj în Kosovo