Episcopia Devei şi Mănăstirea Prislop pierd un proces cu deţinătorii mărcii 'Arsenie Boca'

Episcopia Devei şi Mănăstirea Prislop pierd un proces cu deţinătorii mărcii 'Arsenie Boca'

Tribunalul Bucureşti a dat câştig de cauză persoanelor care susţin că deţin marca "Arsenie Boca", într-un proces deschis împotriva lor de Mănăstirea Prislop şi Episcopia Ortodoxă Română a Devei şi Hunedoarei.

Episcopia Ortodoxă Română a Devei şi Hunedoarei a deschis două procese la Tribunalul Bucureşti împotriva a două persoane şi a unei firme - Andor Şandor, Diana Talpoş şi Pulse Escape SRL, care susţin că deţin marca "Arsenie Boca".

Unul dintre procese are ca obiect dreptul de proprietate asupra mărcii "Arsenie Boca", fiind deschis pe 7 iunie, însă nu a fost stabilit un termen de judecată.

Episcopia a deschis un al doilea proces, care prevede o procedură de urgenţă, însă cererea a fost respinsă de instanţă.

"Respinge excepţia necompetenţei generale invocată de pârâtele Talpoş Diana şi Pulse Escape SRL prin întâmpinare, ca neîntemeiată. Respinge excepţia inadmisibilităţii invocată de pârâtele Talpoş Diana şi Pulse Escape SRL prin întâmpinare, ca neîntemeiată. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active invocată de pârâtele Talpoş Diana şi Pulse Escape SRL prin întâmpinare, ca neîntemeiată. Respinge excepţia lipsei de interes invocată de pârâtele Talpoş Diana şi Pulse Escape SRL prin întâmpinare, ca neîntemeiată. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei Pulse Escape SRL invocată de aceasta prin întâmpinare, ca neîntemeiată. Respinge cererea ca neîntemeiată. Obligă reclamantele la plata către pârâtele Talpoş Diana şi Pulse Escape SRL a sumei de 2.000 lei reprezentând onorariu de avocat redus şi a sumei de 268,19 lei reprezentând cheltuieli de deplasare, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la pronunţare, care se depune la Tribunalul Bucureşti", se arată în decizia tribunalului.

"Am pierdut această primă cerere. Este în primă instanţă. Nu ne-a venit motivarea şi nu ştim de ce s-a respins. Dânşii au invocat patru excepţii şi toate s-au respins, ceea ce este în regulă pentru noi. Cine ştie pe ce considerente instanţa de fond a respins această cerere? Avem deschisă calea apelului. Ordonanţa preşedinţială este doar o cale simplificată de conservare a dreptului nostru. Nu este vorba de fond (...) Noi avem un cadru legislativ care ne reglementează activitatea comercială. Cele două procese privesc anularea acestor pretenţii, pe care indivizii respectivi le au la adresa părintelui Arsenie. Noi avem argumente, inclusiv din Regulamentul european al drepturilor de marcă, care prevăd foarte clar că folosirea nominativă a unei personalităţi nu face obiectul drepturilor de marcă. Noi nu lansăm produse care să fie prin ele însele marcă înregistrată. Când vorbim de personalitatea părintelui Arsenie Boca, noi vorbim evocând personalitatea, opera acestuia şi receptarea lui în ceea ce înseamnă conştiinţa duhovnicească, conştiinţa spirituală a credincioşilor. Noi vorbim de cărţile, învăţăturile părintelui, astea nu sunt mărci. Să nu confundăm cu produsul. Este aberant să revendici drepturi de marcă asupra unei personalităţi", a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, părintele Gabriel Miricescu.

Andor Şandor susţine că este deţinătorul legal al drepturilor de proprietate intelectuală asupra mărcii "Arsenie Boca", printr-o firmă înregistrată în Marea Britanie. Marca "Arsenie Boca" ar fi fost înregistrată, în anul 2017, la Oficiul European de Proprietate Intelectuală de către o firmă din Marea Britanie, care ar fi permis comercializarea produselor cu chipul fostului stareţ al Mănăstirii Prislop, decedat în 1989, doar unei firme din Arad. AGERPRES / (AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Când m-a sunat Bro să mă întrebe dacă accept să apar topless în filmul lui, am zis „Da” fără să mă gândesc la nimic”

2 Zodiile cele mai loiale în dragoste: îți vor fi alături la bine și la rău. Ce nativ este cel mai bun partener de viață

3 „Mă uit în jos și îmi place ceea ce văd!”

4 Tablou din colecția lui Ceaușescu, găsit în Bulgaria. Ce mesaj apare pe spatele lucrării de 50 de milioane de euro

5 VIDEO Priviți, au furat țevile de aluminiu folosite la foraje geotehnice pentru Autostrada Moldovei / Muncitorii au dat de urma lor într-un depozit de f…