Erdogan anunță că intenționează să organizeze un referendum pe tema continuării negocierilor de aderare la UE

Erdogan anunță că intenționează să organizeze un referendum pe tema continuării negocierilor de aderare la UE

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat sâmbătă că, după referendumul din 16 aprilie privind reforma constituțională, ar putea convoca încă un referendum pe tema continuării negocierilor de aderare la UE, el estimând că în prezent Turcia se îndreaptă către un 'punct de ruptură' în relațiile cu blocul comunitar, relatează agențiile AFP și Reuters.

'Deocamdată organizăm un referendum pe 16 aprilie și apoi am putea decide încă unul pe tema negocierilor de aderare (la UE) și vom respecta orice va alege poporul', a spus Erdogan într-un discurs susținut la Ankara.

'Oricum, 16 aprilie este pentru noi un punct de ruptură. Din acest motiv un 'da' este foarte important', a adăugat el referindu-se la referendumul la care cetățenii sunt chemați să se pronunțe pentru sporirea prerogativelor președintelui.

Declarațiile lui Erdogan survin în contextul relațiilor tensionate ale Turciei cu UE, după ce în ultimele săptămâni mai multe țări vest-europene, mai ales Germania și Olanda, au interzis desfășurarea unor manifestații prin care comunitățile turce locale doreau să-și exprime sprijinul față de liderul turc.

Negocierile de aderare ale Turciei la UE au început în anul 2005, dar au avansat foarte puțin de atunci, disensiunile dintre blocul comunitar și Ankara fiind numeroase, începând de la problema cipriotă și până la statul de drept.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ești o incompetentă și o dobitoacă, fă nenorocito!” / Doctorița Andreea Moldovan, agresată de masturbatoa…

2 Culisele demiterii lui Voiculescu / Barna a rămas bujbe!Variantele luate în calcul de USR-PLUS

3 Elena Ionescu a lăsat totul la vedere, în direct

4 Cine sunt cei 19 membri ai misteriosului Grup de Comunicare Strategică / 12 dintre ei au grade militare

5 Așa o fi?