Erdogan anunță că intenționează să organizeze un referendum pe tema continuării negocierilor de aderare la UE

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat sâmbătă că, după referendumul din 16 aprilie privind reforma constituțională, ar putea convoca încă un referendum pe tema continuării negocierilor de aderare la UE, el estimând că în prezent Turcia se îndreaptă către un 'punct de ruptură' în relațiile cu blocul comunitar, relatează agențiile AFP și Reuters.

'Deocamdată organizăm un referendum pe 16 aprilie și apoi am putea decide încă unul pe tema negocierilor de aderare (la UE) și vom respecta orice va alege poporul', a spus Erdogan într-un discurs susținut la Ankara.

'Oricum, 16 aprilie este pentru noi un punct de ruptură. Din acest motiv un 'da' este foarte important', a adăugat el referindu-se la referendumul la care cetățenii sunt chemați să se pronunțe pentru sporirea prerogativelor președintelui.

Declarațiile lui Erdogan survin în contextul relațiilor tensionate ale Turciei cu UE, după ce în ultimele săptămâni mai multe țări vest-europene, mai ales Germania și Olanda, au interzis desfășurarea unor manifestații prin care comunitățile turce locale doreau să-și exprime sprijinul față de liderul turc.

Negocierile de aderare ale Turciei la UE au început în anul 2005, dar au avansat foarte puțin de atunci, disensiunile dintre blocul comunitar și Ankara fiind numeroase, începând de la problema cipriotă și până la statul de drept.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți și voi ce măcel pun la cale Firea și Cercel!

2 ULTIMA ORĂ / Documentul care-l înfundă pe Arafat / Sursă: Procurorii DNA trebuie să facă un singur lucru

3 Amănunte / Fotografia a fost făcută luni în biroul premierului / Surse spun că autorul ar fi Ionel Dancă, șeful Ca…

4 Așa o fi? Șeful Cancelariei premierului prins într-o afacere patronată de controversatul șef de la Resurse Min…

5 BREAKING / Președintele interimar al Senatului, pesedistul Cazanciuc, cere CCR să îl scape pe Tăriceanu de cel m…

recomandări

Te ia DNA: BĂDULESCU ALINA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I