Erdogan asigură că Turcia va insista să afle adevărul despre moartea lui Khashoggi şi denunţă impunitatea asasinilor

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a asigurat luni că ţara sa va continua să susţină aflarea adevărului în legătură cu moartea jurnalistului saudit disident Jamal Khashoggi, ucis acum un an la consulatul saudit din Istanbul, subliniind că unii dintre asasinii acestuia par să se sustragă justiţiei, relatează Reuters.

Preşedintele turc a insistat că ţara sa doreşte în continuare să afle unde se află cadavrul jurnalistului şi cine a autorizat operaţiunea. El a menţionat, fără a da detalii, că aceasta a fost desfăşurată de agenţi ai unui "stat paralel" din Arabia Saudită.

Până acum, 11 suspecţi saudiţi au fost trimişi în judecată în legătură cu acest caz, dar au avut loc doar puţine audieri.

Un raport al ONU a îndemnat la anchetarea prinţului moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, şi a altor înalţi oficiali saudiţi, iar CIA şi unele guverne occidentale au indicat că operaţiunea ar fi fost comandată de prinţul moştenitor, ceea ce oficiali saudiţi au negat în mod repetat.

Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al regatului, a afirmat săptămâna trecută pentru canalul american CBS că, în calitate de lider al ţării, îşi asumă responsabilitatea pentru uciderea lui Khashoggi, dar a precizat că a aflat despre aceasta după comiterea faptelor.

Preşedintele turc a notat într-un articol publicat luni că faptul că asasinii jurnalistului au călătorit cu paşapoarte diplomatice şi "au transformat o clădire diplomatică într-o scenă de crimă" creează un precedent periculos.

"Probabil lucrul cel mai periculos este impunitatea de care unii dintre asasini par să se bucure în regat", menţionează Erdogan în Washington Post, cu care colabora Khashoggi, denunţând totodată o lipsă aproape totală de transparenţă în legătură cu procedurile declanşate de justiţia saudită.

Recep Tayyip Erdogan adaugă că ţara sa continuă să considere Arabia Saudită prieten şi aliat, ceea ce nu înseamnă însă că Ankara va păstra tăcerea.

"Comandoul celor 15 care l-au asasinat pe Khashogi în consulatul saudit din Istanbul şi i-au ciopârţit cadavrul au slujit interesele unui stat paralel din interiorul guvernului din regat", a mai scris Erdogan, fără a da alte detalii. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 „Nu vă cunoaşteţi locul în ierarhie. Am eu grijă să vorbesc cu Coarnă să aibă grijă de voi!” / Cum i-au amenința…

2 PSD, în pragul exploziei! Procurorii se pregătesc de reținerea „Rețelei Burci” / Cristian Burci, fugit acum în D…

3 CCR, asasinii României / Bombe epidemiologice în toată țara: sute de bolnavi sau suspecți de infectare cu Covid-…

4 VIDEO Ciolacu vrea „adevărul” despre incidentul cu deputații PSD!!! Uite, boule, adevărul!

5 Securist împuțit! În Grecia, Cataramă a purtat mască non-stop! În România a făcut miting contra purtării ei!