Erdogan: Atât timp cât Germania și Olanda îmi spun 'dictator', eu voi continua să le numesc 'naziste'

Erdogan: Atât timp cât Germania și Olanda îmi spun 'dictator', eu voi continua să le numesc 'naziste'

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, într-un interviu acordat joi seară posturilor de televiziune CNN-Turk și Kanal D, că atât timp cât Germania și Olanda îi vor spune dictator, el va continua să le numească naziste, transmite AFP.

''Cum funcționează lucrurile, tu ai dreptul de a-i spune 'dictator' lui Erdogan, iar Erdogan nu are dreptul de a te numi 'fascist' sau 'nazist'? Atunci când ei vorbesc despre Erdogan îl acuză că este dictator. Așadar, voi continua să mă adresez lor în acești termeni ('fascist' și 'nazist', n.r.)", a spus șeful statului turc în interviul citat.

Relațiile dintre Turcia și mai multe țări vest-europene s-au deteriorat substanțial în ultimele săptămâni, Ankara comparând de mai multe ori cu metodele 'naziste' refuzul unor state, în special Germania și Olanda, de a le permite unor miniștri turci să participe pe teritoriul lor la mitinguri în favoarea referendumului din 16 aprilie din Turcia privind întărirea prerogativelor președintelui țării. Berlinul a calificat luni drept 'inacceptabile' acuzațiile formulate cu o zi în urmă de președintele Erdogan, care a afirmat că șefa executivului german 'aplică practici naziste' contra etnicilor turci din Germania și a oficialilor turci.

În același interviu, președintele turc a denunțat din nou anularea vizitelor miniștrilor turci în țări europene în care trăiesc comunități turce importante.

Miercuri, Recep Tayyip Erdogan a declarat că europenii din întreaga lume 'nu vor putea merge în siguranță pe stradă' dacă își mențin atitudinea actuală. ''Dacă Europa continuă în acest fel, niciun european din orice parte a lumii nu poate merge în siguranță pe stradă, Noi, Turcia, îi cerem Europei să respecte drepturile omului și democrația'', a spus șeful statului turc, într-o întâlnire cu jurnaliștii la Ankara.

Noul președinte german, Frank-Walter Steinmeier, a reacționat la scurt timp, cerându-i lui Erdogan să 'respecte statul de drept și libertatea presei și a jurnaliștilor'. ''Puneți capăt comparațiilor cu nazismul! Nu tăiați relațiile cu acei oameni care doresc un parteneriat cu Turcia! Respectați statul de drept și libertatea presei și a jurnaliștilor! Și eliberați-l pe Deniz Yucel!'', a declarat Steinmeier.

În interviul acordat joi seară, președintele turc a ținut să precizeze că este 'bun prieten' cu Steinmeier și că 'regretă' comentariile făcute de acesta.

El a adăugat că nu are prevăzută o vizită în Germania înainte de 16 aprilie.

Ankara mai acuzase Germania, la începutul lunii martie, că a recurs la practici 'naziste' atunci când a împiedicat desfășurarea mitingurilor electorale pro-referendum și când a refuzat participarea unor oficiali turci, provocând reacții critice la Berlin, Bruxelles, Paris și Haga.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite o întrebare / Cine a luat 5 milioane de euro șpagă pentru Dragnea, la Atena?

2 Așa o fi? Circoteca cu congresul e bluf? Iohannis joacă la două capete? Citiți ce se zvonește...

3 Sebastian Lăzăroiu îl face muci pe Cîțu

4 Ce diferențe genetice sunt între transilvăneni, valahi, moldoveni și dobrogeni

5 LIVE Congresul cașcavalului / Votul s-a încheiat, nu va fi nicio surpriză, Marioneta va câștiga