Erdogan: Biden şi alţi occidentali nu au contribuit la reglementarea crizei dintre Rusia şi Ucraina

Erdogan: Biden şi alţi occidentali nu au contribuit la reglementarea crizei dintre Rusia şi Ucraina

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan consideră că preşedintele american Joe Biden şi alte ţări occidentale nu au contribuit la reglementarea crizei dintre Rusia şi Ucraina şi că nu există lideri europeni potriviţi pentru a soluţiona această criză, transmit vineri Reuters şi AFP, citând media turce.

"Din păcate, occidentalii nu au făcut până acum decât să înrăutăţească lucrurile", a declarat Erdogan pentru CNN Turk în avionul cu care se întorcea dintr-o vizită în Ucraina.

Comentariile sale vin după ce joi liderul turc s-a întâlnit la Kiev cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski şi şi-a reiterat oferta ca Turcia să medieze criza cu Ucraina, ofertă salutată de partea ucraineană. El s-a oferit de asemenea să găzduiască o întâlnire între liderii ucrainean şi rus.

Erdogan a precizat în declaraţiile de presă la revenirea de la Kiev că "acordă o înaltă preţuire" vizitei pe care intenţionează să o efectueze preşedintele rus Vladimir Putin în Turcia.

Turcia, ţară cu ieşire la Marea Neagră membră a NATO şi care de mai mulţi ani menţine un echilibru instabil în geopolitica regională, s-a oferit încă din noiembrie 2021 să medieze criza legată de Ucraina.

Trimiterea de către Moscova a zeci de mii de militari la graniţele Ucrainei, care a creat temeri privind o invazie iminentă, a dus la una dintre cele mai grave crize ruso-occidentale de la Războiul Rece încoace. Relansând impasul, Statele Unite au decis să trimită la rândul lor 3.000 de soldaţi americani suplimentari în Europa de Est, Kremlinul cerându-le ca răspuns ''să înceteze să alimenteze tensiunile''. În timp ce avertizează asupra unor sancţiuni economice severe în cazul unui atac, europenii sporesc demersurile în vederea unei detensionări, cu vizite aproape zilnice ale liderilor şi diplomaţilor occidentali la Kiev şi apeluri la Vladimir Putin.

Preşedintele turc a mai afirmat vineri că Turcia şi Israelul pot coopera pentru a aduce gaz natural din Israel în Europa şi vor discuta despre cooperarea în planul energiei în cursul vizitei pe care urmează să o facă în Turcia şeful de stat israelian, Isaac Herzog, la jumătatea lui martie.

El a adăugat că Ankara este în discuţii privind semnarea unui acord de livrare de gaz natural cu Irakul. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă