Erdogan îl acuză pe fiul lui Netanyahu că face aceleaşi declaraţii ca atacatorul din Noua Zeelandă

Erdogan îl acuză pe fiul lui Netanyahu că face aceleaşi declaraţii ca atacatorul din Noua Zeelandă

Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a făcut o comparaţie între fiul prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu şi atacatorul asupra moscheilor din Noua Zeelandă, care s-a referit la Istanbul cu numele său istoric Constantinopol, relatează luni DPA.

"Atenţie, declaraţiile fiului persoanei care este liderul Israelului şi cele ale teroristului din Noua Zeelandă sunt la fel. Ele sunt alimentate de aceeaşi sursă", a spus Erdogan luni la un eveniment la Canakkale în nord-vestul Turciei, fără a elabora.

Un nou război al cuvintelor a început între Erdogan şi Netanyahu săptămâna trecută asupra comentariilor premierului israelian că Israelul este doar statul naţional al evreilor.

Ca răspuns la această situaţie, fiul lui Netanyahu, Yair, a postat vineri pe Twitter că Istanbulul "este de fapt un oraş numit Constantinopol! Capitala Imperiului Bizantin şi centrul creştinismului ortodox pentru mai mult de o mie de ani înaintea ocupaţiei turce!".

La rândul său, Netanyahu a declarat luni: "Erdogan pare să fi uitat că Imperiul Otoman a plecat deja din această lume".

El a scris pe Twitter în ebraică că "dacă Erdogan doreşte o lecţie despre libertatea religioasă şi respect faţă de oamenii de toate religiile, o poate învăţa din democraţia israeliană".

Un "manifest" postat de suspectul Brenton Tarrant în atacul armat de la două moschei din Christchurch în care au fost ucise 50 de persoane face referire la Constantinopol şi distrugerea oricărei moschei în ceea ce este acum Istanbul.

Erdogan a declarat luni că Turcia a fost testată cu un atac la 16.000 de kilometri distanţă, în Noua Zeelandă. "Acesta nu este un incident individual. Este organizat", a spus el.

Mai înainte la Christchurch, o delegaţie turcă la nivel înalt incluzându-i pe ministrul de externe Mevlut Cavusoglu şi vicepreşedintele Fuat Oktay a vizitat locul atacului armat.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Tun de 400 de milioane de euro! / Cui au dat liberalii licențele pentru nămolul de la Techirghiol și sarea de la…

2 „Femeile care vor să facă sex să poarte la job un cerculeț verde pe rever” / Controversă provocată de George Bu…

3 Alcov politic / În sfârșit, tractoristul Stănescu a primit verde de la Cotroceni să depună moțiunea de cenzură

4 Scandal la Zona liberă Curtici-Arad! „Marmota” s-a dedulcit la „ciocolată”?

5 Așa o fi?