Erdogan în ultima zi de campanie: Turcia 'va benchetui' după victoria la referendum

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și-a exprimat convingerea că va ieși victorios la referendumul de duminică privind extinderea prerogativelor sale și le-a cerut susținătorilor săi să iasă la vot, în ultima zi a campaniei înaintea votului din 16 aprilie, informează DPA.

"Gândiți-vă ce se va întâmpla dacă, cu voia lui Dumnezeu, urnele de vot vor exploda cu voturi de 'da' (în favoarea aprobării reformei constituționale — n.r.). Cu voia lui Dumnezeu, această națiune va benchetui mâine seară", a declarat Erdogan într-un miting desfășurat la Istanbul, primul din cele patru programate în oraș în ultima zi de campanie.

Erdogan și-a îndemnat susținătorii să voteze, spunând că este o onoare, atacându-i totodată pe oponenții referendumului pe care l-a inițiat chiar el, repetând aceeași mantra cum că grupările teroriste susțin tabăra "nu".

"La 16 aprilie, vom încheia munca pe care am început-o la 15 iulie", a adăugat Erdogan, referindu-se la data loviturii de stat eșuate de anul trecut.

La al doilea miting din Istanbul, Erdogan a declarat că o victorie a taberei "da" la referendumul de duminică va deschide calea pentru reintroducerea pedepsei cu moartea. "Frații mei, decizia mea referitoare la pedeapsa cu moartea este evidentă. Dacă trece de parlament și ajunge la mine, o voi promulga și voi încheia această afacere", a declarat șeful statului turc. Pentru ca un amendament la Constituție să treacă în Parlament, este nevoie de o majoritate de două treimi, amintește DPA.

"Dacă acest lucru nu se va întâmpla, vom face un al doilea referendum pentru aceasta și națiunea noastră va decide", a adăugat Erdogan. "Decizia de mâine va deschide calea către aceasta", a insistat șeful statului turc, adăugând că votul va fi totodată "un punct de cotitură" în relația cu Uniunea Europeană.

De altfel, Erdogan a declarat că intenționează să reunească oficialitățile guvernamentale pentru a evalua viitorul relațiilor Turciei cu Europa. Într-un interviu acordat vineri postului de radio public TRT, Erdogan a declarat că Turcia, stat candidat la aderarea la UE, a fost lăsată să aștepte fără niciun motiv la porțile blocului comunitar. "Turcia nu este țapul lor ispășitor. Fiecare va ști care-i este locul", a declarat el.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Luni se declanșează operațiunea de curățare a României de PSD. Vin vremuri noi, oameni buni

2 Gata? Țiitoarea lui Dragnea a renunțat la inelul de logodnă și s-a vopsit blondă

3 Hoții României! Curtea de Conturi și AEP îngroapă PSD! Plăți fără documente și semnătură, sume publice și priv…

4 Bătaie de joc! Asta ia spor de 3.000 lei pentru condiții grele de muncă!!! E angajată la Parlament și are un s…

5 Un articol devastator. Toți moldovenii ar trebui să-l citească!

recomandări

Te ia DNA: Radu Mazăre

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Imagini din toată lumea de la eclipsa / superluna de aseară