Erdogan l-a desemnat pe fostul premier Binali Yildirim, preşedintele parlamentului, drept candidat la primăria Istanbulului

Erdogan l-a desemnat pe fostul premier Binali Yildirim, preşedintele parlamentului, drept candidat la primăria Istanbulului

Preşedintele parlamentului turc şi fost prim-ministru Binali Yildirim va candida la primăria Istanbulului la viitoarele alegeri locale, a anunţat sâmbătă preşedintele Recep Tayyip Erdogan, potrivit DPA.

Erdogan a spus despre Yildirim că este cea mai "distinsă, experimentată şi practică" alegere pentru Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) pe care al conduce şi a promis că va menţine controlul asupra celui mai mare oraş al Turciei la scrutinul de la 31 martie.

Istanbulul rămâne un bastion esenţial pentru conservatorii islamici ai lui Erdogan, care conduc oraşul, precum şi capitala Ankara, din 1994.

Erdogan vorbeşte deseori despre Istanbul ca fiind 'pasiunea' sa. Liderul AKP a fost ales primar al Istanbulului în 1994, înainte de a urca în ierarhia politică şi a deveni premier în 2003 şi apoi preşedinte în 2014.

Partidul Republican al Poporului (CHP) din opoziţie a sugerat că Yildirim va trebui să demisioneze ca preşedinte al parlamentului dacă va dori să candideze pentru primărie, invocând legislaţia privind imparţialitatea.

Erdogan a respins totuşi aceste afirmaţii, spunând că Yildirim poate rămâne în postul actual până va fi ales primar.

Aliat apropiat al lui Erdogan, Yildirim, în vârstă de 63 de ani, a fost ministru al transporturilor timp de trei mandate în guvernarea AKP şi a devenit premier în 2016.

Poziţia de prim-ministru a fost eliminată după instaurarea unui nou sistem prezidenţial al lui Erdogan în urma unui scrutin în iunie.

CHP l-a anunţat pe primarul districtului Beylikduzu, Ekrem Imamoglu, drept candidat în cursa pentru primăria Istanbulului. Ekrem Imamoglu este un politician cu relativ mai puţină experienţă.

Erdogan are sprijinul Partidului Mişcarea Naţionalistă (MHP), de extremă-dreapta, în alegerile locale.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria