Erdogan l-a primit la Ankara pe preşedintele Kârgâzstanului după dispariţia unui opozant

Erdogan l-a primit la Ankara pe preşedintele Kârgâzstanului după dispariţia unui opozant

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a primit miercuri la Ankara pe omologul său kârgâz Sadîr Japarov în plină polemică în Kârgâzstan după dispariţia unui profesor care aparţinea unei mişcări a unui inamic declarat al Ankarei, relatează AFP.

Vizita lui Japarov în capitala Turciei survine la o zi după o manifestaţie la Bişkek care a adunat sute de persoane pentru a cere să se facă lumină în legătură cu soarta lui Orhan Inandi, un kârgâz de origine turcă dispărut la sfârşitul lui mai.

Soţia sa suspectează că Turcia îl ţine închis în ambasada sa de la Bişkek după ce l-a răpit din cauza afilierii sale la mişcarea predicatorului Fethullah Gülen, un responsabil religios care locuieşte în SUA şi ai cărui susţinători sunt urmăriţi de Ankara atât pe teritoriul turc, cât şi în străinătate.

Erdogan, care altădată i-a fost aliat, îl acuză pe Gülen că este liderul unui grup "terorist" pe care Ankara l-a numit FETO şi că s-a aflat în spatele tentativei de lovitură de stat care l-a vizat în 2016.

"Suntem amândoi de acord asupra faptului că FETO reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale a ţărilor noastre", a afirmat miercuri Erdogan într-o declaraţie de presă comună cu Japarov, la finalul unei întrevederi cu uşile închise la Ankara.

"Cu voia lui Dumnezeu, vom depăşi această ameninţare împreună", a adăugat el.

Erdogan şi Japarov nu au evocat cazul profesorului dispărut în timpul alocuţiunii lor şi nu au luat întrebări de la presă.

Cei doi lideri au insistat asupra intenţiei de a strânge legăturile între ţările lor, în special pe plan economic.

"Am discutat despre măsurile necesare pentru a ne dezvolta relaţiile economice şi pentru a creşte volumul schimburilor comerciale la un miliard de dolari", a declarat la rândul său preşedintele kârgâz, conform traducerii oficiale în turcă a afirmaţiilor sale.

Cert este însă că dispariţia lui Inandi a pus Kârgâzstanul într-o situaţie stânjenitoare, comentează AFP.

Şcolile private inspirate din mişcarea lui Gülen sunt de fapt considerate ca fiind cu un nivel peste şcolile publice, însă Turcia rămâne un partener important pentru această ţară din Asia Centrală.

Poliţia kârgâză afirmă că a mobilizat mari resurse pentru a-l localiza pe Inandi, a cărui maşină a fost găsită goală şi cu portiera întredeschisă.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Tânăr măcelărit de membrii unuia dintre cele mai sângeroase clanuri de lângă București

2 „Uite cum o frec pentru tine, aici trebuia să fie gura ta” a ajuns consilier la BNR, coleg cu Dăncilă

3 Rău a ajuns băbăcioiu'! / „Însoțitoarea” și-a pus telefonul pe burta lui Țiriac, la plajă, la Mamaia!

4 Un dom de căldură, cu temperaturi de 45 grade Celsius, va pârjoli România și sud-estul Europei

5 Citiți! / Când ăștia au bătut cu pumnul în masă, președintele României a întors o lege care le strica ploile...