Erdogan se declară pregătit la Kiev să încerce o mediere între Ucraina şi Rusia, în paralel cu eforturile europene

Erdogan se declară pregătit la Kiev să încerce o mediere între Ucraina şi Rusia, în paralel cu eforturile europene

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan încearcă joi la Kiev să medieze între aliatul său ucrainean şi Rusia, adăugându-şi vocea la eforturile europene intense de a evita un conflict armat, relatează AFP şi Reuters.

''Vizita noastră se desfăşoară într-un moment sensibil. Vreau să repet aici că vom continua să apărăm integritatea teritorială a Ucrainei, inclusiv a Crimeii'', a declarat Erdogan la o conferinţă de presă comună cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, după o întrevedere care a durat mai mult de patru ore.

''Aşa cum am indicat anterior, Turcia este pregătită să-şi aducă o contribuţie la soluţionarea crizei între două ţări prietene, care sunt vecine la Marea Neagră'', a adăugat şeful statului turc.


Foto: (c) SERGEY DOLZHENKO / EPA


Acesta din urmă încearcă să valorifice deopotrivă apartenenţa ţării sale la NATO şi bunele relaţii cu Kievul pentru o mediere la care speră să reuşească să-l asocieze şi pe preşedintele rus Vladimir Putin. De altfel, înainte de a pleca spre Kiev, Erdogan i-a reiterat omologului său rus invitaţia de a veni în Turcia, sugerându-i să facă acolo o escală la revenirea din vizita începută în China.

Pe de altă parte, Zelenski a anunţat după întâlnirea cu Erdogan semnarea unui acord de liber schimb între Ucraina şi Turcia.

Trimiterea de către Moscova a zeci de mii de militari la graniţele Ucrainei, care stârneşte temeri de o invazie iminentă, a dus la una dintre cele mai grave crize ruso-occidentale de la Războiul Rece.

Relansând impasul, Statele Unite au decis să trimită 3.000 de soldaţi americani suplimentari în Europa de Est, Kremlinul cerându-le în răspuns ''să înceteze să alimenteze tensiunile''.

În timp ce avertizează asupra unor sancţiuni economice severe în cazul unui atac, europenii sporesc demersurile în vederea unei dezescaladări, cu vizite aproape zilnice ale liderilor şi diplomaţilor occidentali la Kiev şi apeluri la Vladimir Putin.

Preşedintele francez Emmanuel Macron urmează să vorbească joi la telefon cu liderii rus, ucrainean şi polonez şi are în vedere o vizită la Moscova, la fel ca şi cancelarul german Olaf Scholz.

Parisul şi Berlinul încearcă, de asemenea, să relanseze procesul de pace în estul Ucrainei, unde Kievul se luptă de opt ani cu separatiştii pro-ruşi susţinuţi de Moscova.

Preşedintele turc şi-a reînnoit ofertele de mediere săptămâna trecută, spunând că prin ''aducerea celor doi lideri împreună în ţara noastră, putem deschide calea pentru revenirea la pace''.

Erdogan şi Putin au dezvoltat o relaţie strânsă în ultimii ani, dar Ucraina este o problemă sensibilă între ei: Ankara sprijină aderarea Kievului la NATO şi s-a opus ferm anexării Crimeii de către Rusia în 2014, în numele protejării minorităţii sale tătare de limbă turcă.

La rândul său, Putin îl acuză pe omologul său turc că a furnizat Kievului drone armate, folosite împotriva separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina