Erdogan spune că nu insistă asupra elucidării cazului Khashoggi pentru a face rău casei regale saudite

Erdogan spune că nu insistă asupra elucidării cazului Khashoggi pentru a face rău casei regale saudite

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că insistenţa Turciei în descoperirea adevărului despre uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi nu este motivată de dorinţa de a face rău familiei regale saudite, relatează Reuters.

În cadrul unei discuţii cu ziariştii din marja summitului G20 de la Buenos Aires, Erdogan a spus că descoperirea adevărului în cazul Khashoggi este şi în interesul monarhiei saudite.

"Nu am văzut acest caz pe o chestiunea politică. Vrem să ne asigurăm că toate aspectele crimei sunt dezvăluite şi cei vinovaţi sunt traşi la răspundere", a spus Erdogan.

Asasinarea lui Khashoggi în consulatul saudit din Istanbul a tensionat relaţiile Arabiei Saudite cu Occidentul şi a afectat peste hotare imaginea liderului de facto, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.

Arabia Saudită susţine că prinţul nu ştia că se plănuia uciderea ziaristului. După ce a oferit numeroase explicaţii contradictorii, în cele din urmă Riadul a avansat varianta că Khashoggi a fost ucis şi trupul său dezmembrat când negocierile pentru a-l convinge să revină în Arabia Saudită au eşuat.

Erdogan a spus că asasinatul a fost comandat la nivel cel mai înalt al conducerii saudite, dar probabil nu de regele Salman, ceea ce aruncă suspiciunea asupra prinţului încoronat saudit de 33 de ani.

"Nu avem niciun interes să facem rău statului saudit sau familiei regale saudite. Credem că elucidarea tuturor aspectelor crimei şi inculparea tuturor celor responsabili vor fi în interesul Arabiei Saudite", a dat el asigurări.

Premierul canadian Justin Trudeau a spus că a abordat la summit chestiunea asasinării lui Khashoggi. La o conferinţă de presă de la Buenos Aires, Trudeau a spus că a avut o "conversaţie sinceră" cu prinţul încoronat saudit la dineul liderilor de vineri seară.

"Am vorbit cu prinţul încoronat pentru a atrage atenţia asupra preocupărilor noastre şi a nevoii de răspunsuri mai bune în cazul asasinării lui Khashoggi, dar şi despre necesitatea unui armistiţiu în Yemen", a spus Trudeau.

Naţiunile occidentale cer o încheiere a campaniei militare conduce de saudiţi în Yemenul vecin, care a fost lansată de prinţul Mohammed, în contextul în care criza umanitară se înrăutăţeşte.

Erdogan a mai spus şi că prinţul Mohammed şi-a trimis procurorul şef în Turcia pentru a investiga asasinarea lui Khashoggi, dar a precizat că acesta nu a împărtăşit informaţiile sale cu Turcia.

Turcia are dovezi care atestă că Khashoggi, un editorialist la Washington Post şi un critic al prinţului încoronat, a fost ucis în şapte minute şi jumătate, a spus preşedintele turc.

El a mai spus că Ankara a împărtăşit aceste dovezi cu toate ţările care le-au solicitat, printre care SUA, Marea Britanie, Germania şi Arabia Saudită.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Oana Mizil, în spital după ce a fost bătută de Marian Vanghelie!

2 „O fată dezbrăcată şi sângerândă urla pe trotuar. Cel mai probabil îi dăduseră drogul violului“

3 Așa o fi? / Continuă tradiția turnătorilor de lux la DNA în PSD?

4 Citiți ce va fi în Grecia!

5 VIDEO Fugarul Rizea / Iată cine va fi candidatul PSD la alegerile prezidențiale din 2024