Erdogan: „Trecutul colonial şi rasismul”, la originea violenţelor din Franţa. Ce spune despre „bogătașii” de pe Titan

Erdogan: „Trecutul colonial şi rasismul”, la originea violenţelor din Franţa. Ce spune despre „bogătașii” de pe Titan

„Trecutul colonial'' şi „rasismul instituţional'' din Franţa se află la originea violenţelor urbane din această ţară, a declarat luni preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, informează AFP, citată de Agerpres.

Recep Tayyip Erdogan. FOTO Getty Image

Erdogan şi-a exprimat „îngrijorarea" că aceste recente evenimente din Franţa ar putea „duce la şi mai multă oprimare a musulmanilor şi migranţilor", după moartea unui tânăr de 17 ani, împușcat de un poliţist, în timpul unui control rutier.

„Rasismul cultural s-a transformat în rasism instituţional”

Şeful statului turc a vorbit despre „semnul mentalităţii coloniale, arogante, inumane, bazate pe supremaţia omului alb", comparând decesul mai multor sute de migranţi la sfârşitul lui iunie în largul coastelor greceşti, în lipsa eforturilor de salvare, cu dispariţia foarte mediatizată a „cinci bogătaşi plecaţi să vadă Titanicul".

„Mai ales în ţările cunoscute pentru trecutul lor colonial, unde rasismul cultural s-a transformat în rasism instituţional (şi se află) la originea evenimentelor din Franţa", a afirmat președintele turc.

Declaraţiile au fost făcute în direct la televiziune, la finalul unei reuniuni a guvernului.

„Noi nu vom tolera jefuirea magazinelor şi revoltele urbane nu pot să servească pentru a cere dreptate", însă „este clar că autorităţile trebuie de asemenea să tragă lecţii din această explozie socială", a spus Erdogan.

„Oprimaţi sistematic”

Erdogan denunţă cu regularitate „islamofobia" care, potrivit lui, prevalează în Franţa.

„Din nefericire, majoritatea imigranţilor care sunt condamnaţi să trăiască în ghetouri, oprimaţi sistematic, sunt musulmani", a mai punctat Erdogan.

Presa turcă urmărește îndeaproape revoltele care au izbucnit în Franţa după moartea tânărului Nael, în special canalul public de televiziune TRT, care precizează de fiecare dată că tânărul, născut în Franţa, „era algerian".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat