Eroul ucrainean din Bahmut, comemorat de camarazi. A luptat singur împotriva unei armate

Eroul ucrainean din Bahmut, comemorat de camarazi. A luptat singur împotriva unei armate

Locotenentul Pavel Kuzin și-a dat viața în bătălia pentru Bahmut, oprind cu mitraliera sa înaintarea trupelor rusești.

Locotenentul Pavel Kuzin a murit ca un erou FOTO: bbc.com

Suferind șocul obuzelor și cu un braț bandajat, bărbatul de 37 de ani a tras în valurile de soldați ruși care încercau să ia cu asalt poziția sa. Aceștia nici măcar nu au încercat să se adăpostească, ci pur și simplu s-au îndreptat spre el prin câmpul deschis.

Era clar că Pavel nu va putea să-și păstreze poziția mult timp, dar trebuia să câștige timp pentru ca o echipă de salvare să ajungă. Ultima lui acțiune în viață era să se asigure că tovarășii săi răniți vor ajunge în siguranță, scrie bbc.com.

Armata ucraineană spune că Bahmut este acum scena multor bătălii "sângeroase fără precedent", unde acum trebuie să respingă până la 50 de atacuri asupra pozițiilor lor în fiecare zi. Rusia a concentrat forțe masive în această zonă, iar strategia lor brutală de a lansa atacuri în valuri îi ajută să avanseze încet - dar cu un cost foarte ridicat.

Pavel a fost responsabil de un grup de observare avansată format din șase soldați ucraineni. La 17 februarie, la scurt timp după ce și-au început garda, au fost atacați cu focuri grele. Un tanc a început să le bombardeze poziția.

Spre deosebire de rafalele de mortier necruțătoare, ținta tancului era de o precizie înfiorătoare. Obuzele aterizau la câțiva metri de tranșeele lor. Doi soldați au fost răniți, iar Pavel le-a spus să se ducă într-o tranșee. Un medic de luptă a coborât să le îngrijească rănile și să-i pregătească pentru o evacuare. Câteva clipe mai târziu, adăpostul din lemn a fost lovit direct de un obuz.

"A fost o străfulgerare puternică", a declarat pentru BBC unul dintre soldații răniți cu indicativul Tsygan. "Am fost aruncat pe bușteni cu o asemenea forță încât aproape m-a strivit. Nu puteam să înțeleg dacă eram viu sau mort. Cineva striga, părea că sunetul venea de la 100 de metri distanță".

Era vocea lui Pavel care îi verifica. Celălalt soldat era pe jumătate îngropat sub pământ și bușteni. Era mort.

Tsygan abia se putea mișca și Pavel a trebuit să-l tragă peste buștenii care îi blocau calea. A fost dureros de lent să-l mute pe Tsygan la doar câțiva metri distanță, într-un șanț din apropiere. Când bombardamentul a făcut o scurtă pauză, Pavel s-a întors încercând să găsească alți răniți. Dar încă un obuz a lovit tranșeea, ucigându-l pe unul dintre oameni și rănindu-l pe celălalt. Tancul a continuat să tragă.

În acel moment, trupele rusești au început să ia cu asalt poziția lor. Pavel a chemat un grup de sprijin pentru a evacua răniții și s-a grăbit să se întoarcă la mitraliera sa Browning pentru a opri infanteria rusă.

Batalionul 206 în care a servit Pavel luptase în sudul regiunii Herson și în nord-estul regiunii Kharkiv. Dar bătăliile de peste Bahmut au fost foarte diferite de ceea ce văzuseră până atunci.

"Intensitatea luptelor pentru a străpunge pozițiile noastre a fost șocantă", spune Mykola Hlabets, comandantul plutonului. "Uneori, soldații ruși se apropiau până la 20 de metri de noi, târându-se și mișcându-se pe sub o linie de copaci sau pe un câmp deschis. Aici am avut primele noastre schimburi de focuri la o asemenea proximitate".

"Pur și simplu stăteau și se îndreptau spre pozițiile noastre fără nicio acoperire. Am anihilat un grup după altul, dar ei continuau să vină."

Hlabets i-a descris ca fiind o echipă sinucigașă. Alții îi numesc carne de tun.

Recent, pe canalele de telegramă au fost distribuite mai multe videoclipuri în care soldații ruși recent mobilizați fac apel la președintele Vladimir Putin și la autorități să oprească ceea ce ei numesc "ordine ilegale" de a-i trimite "la măcel".

Luna trecută, soldații mobilizați din Belgorod au postat un videoclip în care spuneau că au fost trimiși pentru o misiune de asalt fără o pregătire adecvată. După ce au suferit pierderi grele, ei au spus că au refuzat să execute ordinele primite.

Adesea, acești soldați slab pregătiți ar fi fost forțați să continue să înainteze. Grupul de asalt Storm din Brigada a 5-a a armatei ruse a declarat într-un apel video că nu au putut părăsi poziția lor din cauza zagryad otryad, sau trupe de blocare - detașamente care deschid focul asupra propriilor oameni care încearcă să se retragă.

Aceste atacuri în valuri sunt similare cu tacticile din Primul Război Mondial, când trupele încărcau inamicul și se angajau în lupte corp la corp. Și, în ciuda lipsei lor de pregătire și de experiență, trimiterea soldaților nou recrutați la astfel de atacuri aduce unele rezultate pentru Rusia, deși cu un cost foarte ridicat.

Ucrainenii își expun pozițiile atunci când deschid focul pentru a opri aceste atacuri. Acest lucru permite artileriei rusești să identifice ținta și să o distrugă, așa cum s-a întâmplat cu postul lui Pavel.

De asemenea, soldații de pe pozițiile înaintate rămân fără muniție în timp ce încearcă să respingă numeroasele atacuri în valuri. Ei devin atunci o țintă ușoară.

Acesta era riscul pe care Pavel știa că îl înfrunta când s-a repezit la mitraliera sa Browning. Dar atâta timp cât continua să tragă, frații săi de arme răniți aveau o șansă de a fi salvați.

Tsygan sângera în șanțul în care Pavel îl lăsase. Șrapnelul îi zdrobise pelvisul. O altă bucată îi trecuse prin coapsă, iar o a treia îi lovise abdomenul, "întorcând organele interne cu susul în jos", a spus el. Abia dacă era conștient.

"Nu vedeam mare lucru, totul era alb", a spus el. "Am stat întins pe pământul înzăpezit timp de două ore și nu am simțit frig sau altceva".

Lângă el se afla un alt soldat rănit. Echipa de salvare de pe un transportor blindat de trupe i-a ridicat în grabă, în timp ce bombardamentele se reluau. Nici măcar nu au avut timp să închidă trapa, spune Tsygan.

În acel moment, mitraliera lui Pavel a tăcut. A murit din cauza unei răni la cap: o bucată de șrapnel i-a străpuns casca.

Comandanții batalionului 206 au decis să trimită un grup să recupereze trupurile lui Pavel și ale celorlalți soldați.

A doua zi, seara, trei grupuri de câte doi soldați au pornit să aducă trupurile înapoi.

"Planul părea bun pe hârtie, dar lucrurile au mers repede prost", își amintește sergentul junior Vasyl Palamarchuk, care se afla în grupul de frunte. S-au rătăcit și aproape că au dat peste pozițiile rusești în întuneric. Când s-au apropiat de adăpost, rușii i-au văzut și au deschis focul de pe un tanc.

Tancurile și artileria rusească au bombardat continuu acel post în acele zile, dar tunurile mari ucrainene au rămas în mare parte tăcute. Motivul a fost o lipsă masivă de obuze.

"Odată am numărat că rușii au tras până la 60 de obuze pe zi, în timp ce noi puteam permite doar două", explică Palamarchuk. "Au distrus copaci și orice altceva și nu aveai unde să te ascunzi".

Ucraina se străduiește să găsească muniție pentru artileria sa din epoca sovietică. Obținerea de obuze pentru armele donate de partenerii occidentali ai Ucrainei are propriile limite. După cum a declarat recent secretarul general al alianței militare NATO, Jens Stoltenberg: "Rata actuală a cheltuielilor cu muniția ale Ucrainei este de multe ori mai mare decât rata noastră actuală de producție".

Grupul lui Palamarchuk a reușit în cele din urmă să ridice cadavrul lui Pavel cu doar câteva ore înainte ca trupele rusești să captureze zona. Zăpada abundentă s-a transformat într-o ploaie înghețată. După numeroase pauze pe drumul de întoarcere, târându-se prin craterele lăsate de obuze, au ajuns în cele din urmă. Întreaga operațiune pe o distanță de doar un kilometru a durat șase ore.

Trecuse de miezul nopții, dar întregul batalion s-a adunat la punctul de evacuare pentru a-i aduce un omagiu lui Pavel, căruia îi supraviețuiesc fiica și soția sa.

"A fost o pierdere uriașă pentru unitatea noastră", spune Palamarchuk. "A salvat două persoane, dar a murit el însuși".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 „Era imposibil de dresat” / Posibilul vicepreședinte al lui Donald Trump recunoaște că și-a ucis câinele

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990