Erupția vulcanului Kilauea din Hawaii: Alertă ridicată pentru aviație. Locuitorii sunt în siguranță VIDEO

Erupția vulcanului Kilauea din Hawaii: Alertă ridicată pentru aviație. Locuitorii sunt în siguranță VIDEO

Vulcanul Kilauea, situat în Insula Mare din Hawaii, a început să erupă duminică după-amiază, potrivit anunțului făcut de Serviciul de Prospectare Geologică al Statelor Unite (USGS), citat de Reuters.

A treia erupție din acest an a vulcanului Kilauea din Hawaii FOTO Captură video USGS

Erupția a fost precedată de o perioadă de activitate seismică intensă și de o escaladare rapidă spre vârf, conform USGS. Imaginile surprinse pe Webcam arată fisuri la baza craterului, din care se revarsă lavă.

Agenția pentru managementul situațiilor de urgență din Hawaii i-a asigurat pe locuitori că erupția „nu reprezintă o amenințare”. Cu toate acestea, particulele și gazele vulcanice pot genera probleme pentru persoanele expuse.

A treia erupție din acest an

Vulcanul Kilauea este situat într-o zonă împrejmuită a Parcului Național Vulcanii din Hawaii și este cunoscut ca unul dintre cei mai activi vulcani din lume. În 2019, o serie de seisme și o erupție majoră la Kilauea au dus la distrugerea a sute de locuințe și sedii de firme.

Ca măsură de precauție, USGS a ridicat nivelul de alertă pentru aeronave, în zona Kilauea de la portocaliu la roșu, iar agenția analizează posibilitatea schimbării nivelului de alertă privind erupția și vulcanul de la „sub supraveghere” la „avertizare”.

În ciuda acestei erupții recente și a activității vulcanice sporadice din acest an, autoritățile au subliniat că monitorizează constant situația și iau măsuri pentru a proteja locuitorii și turiștii în această zonă spectaculoasă a Hawaiiului. Vulcanul a mai erupt în lunile ianuarie şi iunie ale acestui an.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

5 „Ar fi primul val al ofensivei”