Este moartea lui Prigojin o înscenare? Analist: „Avea și persoane care-i foloseau numele în călătorii“

Este moartea lui Prigojin o înscenare? Analist: „Avea și persoane care-i foloseau numele în călătorii“

Vestea că Evgheni Prigojin, liderul grupării de mercenari Wagner, s-ar fi aflat în avionul privat prăbușit miercuri la aproximativ 300 de kilometri de capitala Rusiei, este privită cu reticență de unii analiști politici. Aceștia nu exclud nici teoria potrivit căreia totul ar fi o înscenare.

Șeful grupării de mercenari Wagner FOTO AFP

Incidentul aviatic vine la două luni după ce Evgheni Prigojin, supranumit și bucătarul lui Puţin, a condus o rebeliune a mercenarilor Wagner împotriva conducerii militare ruse.

Dispariția lui Prigojin ridică însă și semne de întrebare. Unii analiștii politici nu exclud nici teoria potrivit căreia totul ar fi o înscenare, astfel încât Prigojin să se poată bucura de un exil pașnic, relatează stirileprotv.ro

Keir Giles, analist politic Chatham House a declarat: „Rămâne de văzut dacă acesta este de fapt șeful Wagner sau cineva care călătorea sub numele de Evgheni Prigojin. Știm că Prigojin obișnuia să folosească pseudonime, dar în același timp avea și persoane care-i foloseau numele în călătorii, o măsură de securitate pe care acesta o lua.”

De altfel, cu doar două zile în urmă, șeful Wagner transmitea un mesaj video prin care dădea de știre că mercenarii săi luptă cu militanții islamiști din Africa și explorează regiunea, în căutarea mineralelor.

Evgheni Prigojin, șeful Wagner care avea zilele numărate. Putin nu i-a iertat trădarea

De când a condus un marș surprinzător asupra Moscovei, la sfârșitul lunii iunie, Evgheni Prigojin a fost descris de observatorii ruși drept „un mort ambulant”.

Comentând recent speranța de viață a șefului mercenar, directorul CIA William Burns chiar a spus: „Dacă aș fi Prigojin, nu mi-aș concedia degustătorul de mâncare”

Dacă se va dovedi vreodată că distrugerea în aer a avionului care îl transporta pe Prigojin a fost un act de răzbunare deliberată , cu sânge rece, al Kremlinului, aceasta va rămâne în istoria Rusiei drept „operațiunea militară specială” supremă.

Avea o mulțime de dușmani la Moscova

Prigojin, un fost condamnat, bucătar și vânzător de hot dog devenit șef mercenar, a avut o mulțime de admiratori în rândurile armatei sale de mercenari Wagner și nu numai. Mulți au asistat la primirea sa caldă de către publicul de la Rostov-pe-Don, când ajunsese acolo cu exact două luni în urmă, în plină rebeliune care s-a stins apoi foarte repede.

Dar avea și o mulțime de dușmani la Moscova, mai ales în rândurile superioare ale armatei ruse ai căror lideri i-a criticat frecvent și public, potrivit bbc.com .

Ceea ce s-a dovedit a fi probabil greșeala lui fatală a fost vizarea președintelui Putin când a lansat acel marș asupra Moscovei pe 23 iunie. Deși nu l-a menționat pe Putin pe nume la acea vreme, Prigojin a înfuriat Kremlinul criticând public motivele oficiale invocate pentru invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

El le-a spus rușilor că au fost înșelați și că fiii lor mureau în războiul din Ucraina. din cauza conducerii slabe. Aceasta a fost o erezie și mesajul video al lui Putin din acea zi a subliniat clar acest lucru. El a numit marșul lui Prigojin asupra Moscovei o trădare și o înjunghiere în spate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat