Este vreun scenariu de film? Șarada documentelor secrete din SUA începe să se dezlege

Este vreun scenariu de film? Șarada documentelor secrete din SUA începe să se dezlege

Mai mulți utilizatori ai aplicației Discord au declarat pentru portalul Bellingcat, specializat în investigații jurnalistice, că sursa inițială a scurgerii de informații a fost un server utilizat de doar 20 de persoane, al cărui nume a fost schimbat de mai multe ori, cel mai frecvent fiind Thug Shaker Central. Acesta a fost creat de adepții unui celebru YouTuber numit Oxide, care postează videoclipuri despre arme.

Sursele au afirmat că primele scurgeri de informații de pe Thug Shaker Central datează din luna octombrie a anului trecut și au implicat mult mai multe documente decât cele care au ieșit la iveală până acum. Persoana care a făcut publice documentele ar fi acționat în calitate de administrator al serverului și a creat un canal în cadrul Thug Shaker numit „Bear vs Pig", despre invazia rusă în Ucraina.

Documentele nu s-au răspândit în afara acestui server până la sfârșitul lunii februarie, când unul dintre utilizatorii canalului „Bear vs. Pig", un adolescent căruia i se spunea Lucca, a început să publice 107 dintre documentele fotografiate pe un server mai utilizat, WowMao, pentru fanii unui YouTuber filipinez.

Câteva zile mai târziu, un utilizator a republicat zece dintre imagini pe un server Discord pentru jucătorii de Minecraft. Acestea au rămas acolo aparent neobservate timp de încă o lună, înainte ca un utilizator să posteze trei dintre ele pe site-ul web 4chan, iar puțin mai târziu, în aprilie, cinci documente au apărut pe aplicația de mesagerie Telegram.

Unul dintre grupurile de discuție de pe Discord unde au apărut în martie unele dintre documente viza jocul video Minecraft.

De pe Discord, documentele au fost preluate de utilizatori și distribuite pe pagini precum 4Chan (un forum web), înainte de a ajunge pe site-uri mai populare precum Telegram și Twitter.

Circa 100 de documente, unele marcate „Strict Secret”, altele destinate doar comunității americane de informații sau celei militare au ajuns în ultimele zile în fața publicului din întreaga lume.

Cât de gravă e situația?

Scurgerile de informații din ultima perioadă sunt descrise de unele publicații drept cele mai grave de la începerea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar departe de nivelul celor din 2013 - Wikileaks, care au zguduit diplomația și comunitatea de informații a SUA. Nu este clar cum va fi afectată contraofensiva pe care autoritățile de la Kiev dădeau tot mai multe indicii că o pregătesc.

Nici nu e clar dacă e o scurgere de informații sau o strategie, un rezultat al unei acțiuni de hacking sau o „punere în scenă”.

Reuters precizează însă că, deși oficialii înclină spre varianta în care sursa documentelor este „un american”, nu exclud legătura cu o grupare pro-rusă sau alte teorii care ar putea apărea în timpul investigației.

Agenția de știri precizează că a văzut circa 50 din documentele vizate de anchetă și remarcă că acestea fuseseră publicate pe diverse platforme în martie, dar nu au primit multă atenție până la menționarea lor de The New York Times.

Reuters notează și că unele documente, potrivit oficialilor americani, au fost „alterate” – au suferit modificări ale informațiilor, fără a fi, de exemplu, modificat și antetul instituției căreia îi aparținuse inițiat documentul.

O serie de documente realizate de la Pentagon şi scurse pe reţelele sociale scot la lumină prezența americană în cadrul serviciilor de securitate și de informații ale Rusiei. Sunt documente care vorbesc de mașina de război pusă la punct de Kremlin, de loviturile Moscovei în Ucraina. Unele documente conţin avertismente zilnice în timp real transmise către agenţiile americane de informaţii cu privire la momentul loviturilor Moscovei şi chiar la ţintele sale specifice. Astfel de informaţii au permis Statelor Unite să transmită Ucrainei informaţii cruciale despre cum să se apere.

Generalul Michel Yakovleff, fost vice-șef de Stat Major al comandamentului Shape – grup inter-aliați pentru operațiuni NATO, spune, citat de RFI, că "momentul în sine al apariției nu este semnificativ. Ar fi fost mult mai grav dacă am fi observat că există o sincronizare între scurgerile de informații și o acțiune clară dusă de una dintre tabere. Adică, dacă una dintre tabere ar fi avut de beneficiat de pe urma acestor informații. Acum, în mod evident, Statele Unite dețin surse foarte bine plasate în rândul armatei ruse, este ceea ce ne arată aceste scurgeri.

În plus, ne arată vulnerabilitatea americanilor în fața unui grup de iresponsabili. Iar cei care au publicat aceste date au dorit doar să își arate superioritatea intelectuală. Așa cum WikiLeaks ne-a arătat, în Statele Unite există persoane ce au acces la informații la care, în Franța, spre exemplu, doar un ofițer ar putea să ajungă. Dar, sunt oameni care nu au nicio idee de consecința actului pe care îl fac și au la îndemână documente de mare valoare".

Generalul explică faptul că în acest moment, Statele Unite sunt îngrijorate tocmai de această vulnerabilitate de care dau dovadă propriile servicii.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu