EURO 2023 U21: Copycat după meciul cu Elveția. Statistici năucitoare, care ne arată cât de prost stăm și la seniori, și la tineret

EURO 2023 U21: Copycat după meciul cu Elveția. Statistici năucitoare, care ne arată cât de prost stăm și la seniori, și la tineret

„Mânjii“ României au debutat cu o înfrângere la Campionatul European de tineret, contra Spaniei. A fost o prestație jalnică a „tricolorilor mici“, exact după modelul naționalei mari la Lucerna.

Spania a făcut ce a vrut cu România U21, la fel ca Elveția cu naționala mare. Foto Sportpictures

România organizează împreună cu Georgia Campionatul European de tineret. Onoarea de a găzdui un turneu de asemenea amploare nu a ajuns și în conștiința jucătorilor noștri, care au fost umiliți la debut, contra Spaniei: 0-3, rezultat care nu spune totul despre jocul dureros al alor noștri.

De fapt, meciul a fost copia fidelă a evoluției naționalei mari de la Lucerna, din preliminariile Euro 2024, în compania Elveției. A existat totuși o diferență. „Mânjii” lui Emil Săndoi nu au reușit revenirea fabuloasă a „tricolorilor” din prelungiri, ba mai mult, au încasat al treilea gol în minutul 90+5.

87-9 la atacuri periculoase!

Statisticile partidei cu selecționata U21 a Spaniei sunt înfiorătoare. 21%-79% la posesie, 7-25 la ocazii de gol, 1-5 la șuturi pe poartă, 1-9 la cornere și un neverosimil 9-87 în ceea ce privește atacurile periculoase. Copycat – o crimă copiată după alta – după meciul cu Elveția, fapt care arată că stăm prost și la seniori, și la tineret.

Dar haideți să vedem ce s-a întâmplat la Lucerna, într-un meci ieșit din tiparele fotbalului, în care România a reușit un 2-2 după ce a fost ținută în corzi timp de 89 de minute: 67%-23% posesie pentru helveți, 17-6 ocazii de gol, 5-1 cornere, 680-216 pase reușite, 90-23 atacuri periculoase. Sună la fel, nu?!

Ironii în presa iberică

Ce-i drept, România a avut neșansa să debuteze la Euro 2023 contra celei mai bune echipe din lume la nivel de tineret, Spania (0-3). Ibericii sunt favoriți la câştigarea CE, având cinci titluri continentale în palmares (1986, 1998, 2011, 2013, 2019), şi alte trei finale (1984, 1996, 2017) la nivel de tineret.

Totuși, evoluția „tricolorilor” a fost sub așteptări, lucru remarcat chiar și de presa spaniolă, care a aruncat câteva ironii la adresa băieților noștri. „Spania a debutat cu o victorie zdrobitoare, care confirmă statutul de mare favorită la Campionatul European. Este adevărat că slăbiciunile evidente ale adversarilor au făcut misiunea mai ușoară pentru Spania.

La Rojita va trebui judecată cu adevărat împotriva unei echipe mai puternice. Cel mai important argument fotbalistic al României a fost că este co-organizatoare a acestui European. România a avut o abordare timidă și nu a pus probleme decât la câteva faze fixe. Popescu (n.r. - Octavian) și Munteanu (n.r. - Louis) au semănat cu legendarii jucători români doar prin numele lor“, a scris Marca.

Ziarul peninsular a fost completat de AS: „A fost evidentă diferența dintre cele două echipe, în special din punct de vedere tehnic. Este adevărat că România a jucat pe placul Spaniei, după ce a cedat inițiativa încă din start“.

Emil Săndoi e îngrijorat

Și stafful naționalei de tineret a remarcat lipsa de implicare a „tricolorilor”, mai ales că au fost susținuți miercuri seară de circa 20.000 de fani în tribunele Stadionului Steaua. Antrenorul Emil Săndoi a explicat ce l-a nemulțumit la jocul elevilor săi: „Ne doream și ne așteptam la mai mult. Sunt puțin îngrijorat. Parcă am dus lipsă de personalitate. A fost o presiune prea mare pe jucători. Îmi pare rău că a fost așa, îmi pare rău pentru jucători.

Emil Săndoi n-a înțeles nimic din evoluția elevilor săi. Foto Sportpictures

Emil Săndoi n-a înțeles nimic din evoluția elevilor săi. Foto Sportpictures

A fost un duș rece. Această teamă pe care am avut-o... Când mingea era la unii jucători, parcă s-au luat cele mai proaste decizii. Au fost multe pase greșite. Am făcut greșeli copilărești”, a spus Emil Săndoi la TVR.

Stoichiță: Jucătorii nu au reușit un dribling

Evoluția naționalei de tineret a României la meciul de debut l-a scos din pepeni chiar și pe Mihai Stoichiță, directorul tehnic al FRF, care de obicei era cel care le lua apărarea jucătorilor . Exasperat, acesta a răbufnit: „Am avut în teren poate cei mai buni tineri din campionatul nostru. Din păcate, prea timorați, prea emotivi, prea cu mare respect. Când aveam mingea, aveam senzația de frică de a juca fotbal.

Nu știu de ce au fost așa emoționați. Sunt jucătorii care ne încântă în campionat, dar nu au reușit un dribling. Da, au alți adversari în campionatul nostru, dar... Presiunea? Dacă te faci fotbalist, trebuie să îți asumi acest risc. Când am avut mingea, am dat-o prea repede. Au fost 2-3 pase și cam atât. Nu voi acuza jucătorii de lipsă de valoare. Cred că se poate repara situația”, a spus Mihai Stoichiță la DigiSport.

România U21 joacă sâmbătă, de la ora 19.00 (TVR 1), pe Stadionul Steaua, în compania surprizei primei faze a Euro 2023 U21, Ucraina (2-0 cu Croația). „Tricolorii” trebuie neapărat să învingă ca să aibă șanse de calificare în faza următoare a competiției. Visul de a ajunge între primele trei clasate – poziție care duce la Jocurile Olimpice de anul viitor de la Paris – e totuși prea departe.

Euro 2023, Grupa B

România U21 - Spania U21 0-3

Ucraina U21 - Croația U21 2-0

Clasament grupa B

1. Spania 1 3-0 3

2. Ucraina 1 2-0 3

3. Croația 1 0-2 0

4. România 1 0-3 0

Următoarele partide din grupa României

Sâmbătă, 24 iunie

19:00 România - Ucraina (Stadionul Steaua, București)

21:45 Spania - Croația (Stadionul Giulești, București)

Marți, 27 iunie

21:45 Croația - România (Stadionul Steaua, București)

21:45 Spania - Ucraina (Stadionul Giulești, București)

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat