Euro 2024: Când are loc tragerea la sorți a grupelor și cine televizează competiția din Germania

Euro 2024: Când are loc tragerea la sorți a grupelor și cine televizează competiția din Germania

Chiar dacă mai are de disputat un meci în actualele preliminarii, mâine, cu Elveția (ora 21.45, Antena 1), naționala lui Edi Iordănescu e sigură că va ajunge la turneul final de anul viitor din Germania.

”Tricolorii”, în al 9-lea cer după o campanie de succes. Foto frf.ro

La Euro 2024 vor participa 24 de formații: Germania, țara-gazdă, 20 de echipe venite din preliminarii și alte 3 echipe venite pe traseul play-off-ului Ligii Națiunilor. Cele 24 de participante vor fi împărțite în 6 grupe de câte 4 echipe fiecare, urmând să meargă mai departe în faza optimilor de finală primele două clasate din fiecare grupă, plus cele mai bune 4 ocupante de locuri trei.

În funcție de locul ocupat la finalul calificărilor , primul sau cel secund, România va prinde urna a doua valorică sau pe cea de-a treia la tragerea la sorți a grupelor de la Euro. În prima variantă, pe lângă faptul că am evita adversari de prim calibru ai fotbalului continental, cele mai mari șanse statistice vor fi să jucăm la Hamburg. Orașul din nordul Germaniei va găzdui cele mai multe partide ale naționalelor aflate în primele două urne valorice. Dacă pierdem cu Elveția și ajungem în celelalte urne, cele mai mari șanse vor fi să jucăm la Köln.

Comunitate importantă de români în Germania

Deja au fost puse în vânzare bilete la meciurile de la turneul final, dar un milion de tichete vor fi disponibile după tragerea la sorţi. Acestea vor fi împărțite federațiilor participante. Un al treilea lot de bilete va fi pus în vânzare după meciurile din play-off, programate pe 21 și 26 martie, când se vor stabili ultimele trei naționale calificate. „Tricolorii” vor avea un avantaj important la competiția programată între 14 iunie şi 14 iulie 2024: în Germania trăiesc oficial peste 800.000 de români, așa că naționala va avea parte cu siguranță de o susținere masivă din tribune pe parcursul meciurilor de la Euro.

Sigla Euro 2024 FOTO Shutterstock jpg

Biletele la Euro vor costa 60 de euro (în jur de un milion de tichete), dar și 30 de euro (circa 270.000). La meciul de deschidere de la München, cele de categoria 1 ajung și la 600 de euro. În „optimi”, prețurile variază între 50 și 250 de euro, în „sferturi”, acestea vor fi între 60 și 300 de euro, iar în semifinale, între 80 și 600 de euro. Marea finală de la Berlin va putea fi urmărită de cei dispuși să ofere între 95 și 1.000 de euro pe bilet.

Peste două săptămâni are loc tragerea la sorți a grupelor

Tragerea la sorți va avea loc pe 2 decembrie, de la ora 19.00 (ora României), în sala Elbphilharmonie din Hamburg. Vor fi 4 urne, care vor fi stabilite în funcție de rezultatele din această campanie . Germania, echipă calificată din oficiu, va fi primul cap de serie. Ea va fi urmată de câștigătoarele seriilor preliminare, alese în ordinea punctelor, apoi locurile secunde. În grupele cu câte șase echipe, cum este cea a noastră, se vor șterge cele două meciuri cu ultima clasată.

Turneul final se va disputa în 10 orașe din Germania: Berlin, Dortmund, München, Köln, Stuttgart, Hamburg, Leipzig, Frankfurt, Gelsenkirchen și Düsseldorf. Primul meci va avea loc pe stadionul Allianz Arena din München, iar finala se va disputa pe Olympiastadion din Berlin.

Datele de disputare la Euro 2024

14 iunie - 26 iunie: faza grupelor

29 iunie - 2 iulie: optimi de finală

5 iulie - 6 iulie: sferturile de finală

9 iulie - 10 iulie: semifinalele

14 iulie: finala

16 echipe calificate până acum

Cu o etapă înainte de finalul preliminariilor, se știu 16 echipe calificate la Euro 2024: Germania, Spania, Scoţia, Franţa, Anglia, Austria, Belgia, Turcia, Ungaria, Portugalia, Slovacia, Albania, Danemarca, România, Elveția și Olanda.

Turneul final este transmis de PRO TV

Meciurile din preliminariile Euro 2024 au fost transmise alternativ de Antena 1 și Prima TV, însă turneul final va fi la PRO TV, care a achiziționat drepturile de difuzare și pentru următoarea ediție, cea din 2028, în iulie 2021.

„Dragostea de fotbal“, mingea oficială

Mingea oficială e Adidas și se numește „Fussballliebe“ – „Dragostea de fotbal“. Ea a fost prezentată de UEFA pe 15 noiembrie 2023, este creată din materiale sustenabile și este prima minge pentru un Campionat European care conține senzori de mișcare de înaltă precizie și ajută în timp real la determinarea ofsaidului. Această tehnologie a fost prezentă și la CM din Qatar.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat