Eurodeputatul Cătălin Ivan și primarul Iașiului nu cred în reușita moțiunii de cenzură

Eurodeputatul Cătălin Ivan și primarul Iașiului nu cred în reușita moțiunii de cenzură

Eurodeputatul Cătălin Ivan și primarul Iașiului, Mihai Chirica, au declarat duminică, în cadrul unei conferințe de presă, că nu cred că moțiunea PSD împotriva Guvernului Grindeanu are șanse să treacă de plenul Parlamentului și au susținut că actul de guvernare nu poate fi continuat răsturnând propriul guvern.

"Nu va trece moțiunea — singura variantă, singurul scenariu în care România continuă pe un drum de stabilitate, își menține creșterea economică, PSD își ține promisiunile față de cei care au votat în decembrie și relația noastră cu partenerii externi rămâne una solidă. (...) Există o deschidere către România în acest moment. Singurul scenariu ca toate aceste lucruri să continue este ca Sorin Grindeanu să rămână la Palatul Victoria și să nu treacă de Parlament această moțiune ciudată, absurdă cap-coadă", a afirmat Cătălin Ivan.

În cazul în care moțiunea va fi votată, susține Ivan, România riscă să intre într-o "instabilitate politică fundamentală" iar președintele Klaus Iohannis, să nu mai pună premier de la PSD.

"Dacă, să spunem, prin absurd, această moțiune trece, intrăm într-o instabilitate politică fundamentală. Nu mai există niciun argument ca președintele țării Klaus Iohannis să mai pună premier de la PSD. Și așa a pus foarte greu în decembrie (2016 — n.r.), când am câștigat alegerile. Acum, ALDE este divizat, PSD nu se află în cea mai bună situație, programul de guvernare este pus în pericol, presiunile externe împotriva lui Liviu Dragnea sunt imense, începând cu Ordonanța 13. Avem, practic, certitudinea că în actualul context Klaus Iohannis nu va mai pune un premier din partea PSD. Orice altă variantă înseamnă ca PSD să piardă guvernarea și România să intre într-o lungă instabilitate politică", a spus Ivan.

Eurodeputatul susține că este necesară convocarea unui congres extraordinar al PSD.

"(Liviu Dragnea — n.r.) a reușit pentru o perioadă scurtă de timp să confiște partidul, cu ajutorul a câțiva oameni veniți dinafară — din PRM, din PDL. Oameni străini de PSD au reușit să-l țină cu o mână de fier. S-a terminat. Toate greșelile făcute în această scurtă perioadă de timp arată foarte clar că Liviu Dragnea nu mai poate efectiv să conducă cel mai mare partid din România, nu are capacitatea să țină acest partid pe linia dreaptă. Sigur, după ce această criză guvernamentală în care ne-a aruncat, vor fi discuții în partid și un congres extraordinar al PSD este imperios necesar. Membrii de partid trebuie întrebați în ce direcție vor să meargă de acum încolo", a subliniat Cătălin Ivan.
Primarul Mihai Chirica a susținut că mai mulți parlamentari au fost sunați pentru a fi convinși să voteze moțiunea de cenzură împotriva premierului Grindeanu.

"Asistăm, desigur, și la presiuni, așa cum au prezentat și o parte și cealaltă a mediei, față de parlamentarii și din Iași. Vă spun sincer, au fost sunați fiecare dintre ei. Eu nu le-am cerut decât un singur lucru — viața lor se va petrece în continuare la Iași. Și cu guvernare PSD, și fără guvernare PSD, și cu Chirica și fără Chirica. Trebuie să aibă puterea și forța să se uite în ochii cetățenilor care i-au ales", a declarat edilul.

Potrivit acestuia, în interiorul PSD se duce "o bătălie pe viață și pe moarte".

"Celelalte partide care reprezintă Opoziția în momentul de față au o atitudine cât se poate de rezonabilă. Nu intervin. E și logic să nu intervină: 'îi lăsăm să se omoare între ei și la urmă le dăm lovitura de grație'", a spus Chirica.

El a reiterat că nu urmărește ocuparea unei funcții politice, "nici măcar a unei funcții ministeriale, a niciunui avantaj de nicio natură", "misiunea" lui fiind la Primăria Municipiului Iași.

Primarul Iașiului a spus că nu poate rămâne indiferent atât timp cât "totul se năruie în jur" "doar din motive personale ale lui Liviu Dragnea".

"Nu îi vrea nimeni capul lui Liviu Dragnea, dar trebuie să ne păstrăm și să ne asumăm actul guvernării. Scenariul este extraordinar de simplu, și fac apel la toți colegii de partid, nu se poate continua actul de guvernare răsturnând propriul tău guvern. Orice persoană nominalizată de Liviu Dragnea va avea suficient de multe semne de întrebare asupra încrederii pe care o poate oferi țării acesteia sau oricărui alt stat cu care suntem în colaborare. Atâta timp cât ți-ai demolat propriul tău guvern, tu nominalizându-l, tu susținându-l, tu vorbind bine despre el, nu mai poți fi credibil. Ne îngropăm în propriile noastre greșeli și nu o să mai reușim să revenim absolut deloc până în anul 2020. Este momentul-cheie să arătăm că putem scrie și o pagină corectă în istoria țării și în istoria acestui partid. Nu ne putem împușca propriul nostru guvern doar din motive personale. Avem o datorie față de țară, de comunitățile PSD, avem o răspundere morală față de noi înșine", a declarat Mihai Chirica.

El le-a spus jurnaliștilor că sâmbătă seara a avut o discuție telefonică cu Sorin Grindeanu, în timpul căreia premierul i-a spus că nu are niciun scop personal în această guvernare, că este dispus să facă orice sacrificiu care este favorabil țării și regiunii de Nord-Est, implicit.

"Este dispus să negocieze orice formă de administrare a PSD, în condițiile în care PSD poate demonstra că poate merge mai departe. Nu are nimic personal cu domnul Dragnea, dar nu poate accepta ca din calitatea morală pe care și-a asumat-o, de reprezentant al unei comunități, să devină unealta cuiva. Va încerca să își ducă tot programul, așa cum a jurat, și să aducă în jurul lui oameni rezonabili, care să poată implementa programul de guvernare", a mai spus Mihai Chirica.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”