Eurodeputatul Cristian Bușoi, avertisment din PE: Vaccinul împotriva COVID-19 nu trebuie să devină o armă geopolitică

Eurodeputatul Cristian Bușoi, avertisment din PE: Vaccinul împotriva COVID-19 nu trebuie să devină o armă geopolitică

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL,PPE), președintele Comisiei pentru Cercetare din Parlamentul European, pledează pentru o Uniune Europeană unită și solidară în campania europeană de vaccinare împotriva COVID-19.

„Trebuie să rezistăm, de asemenea, unor tentații, cum ar fi interzicerea de exporturilor de vaccinuri produse în Uniunea Europeană, dar și să fim vigilenți ca vaccinul să nu devină o armă geopolitică, ca în cazul Sputnik. Uniți și nu dezbinați, solidari și nu egoiști, vom reuși”, a susținut Cristian Bușoi în discursul său din plenul Parlamentului European.

Potrivit europarlamentarului liberal, vaccinul este singura soluție pentru a reduce la minim criza medicală.

În ciuda rapidității cercetătorilor și companiilor farmaceutice în descoperirea vaccinurile contra COVID-19, Cristian Bușoi subliniază că acestea trebuie să respecte contractele semnate cu Comisia Europeană: „În același timp au semnat niște contracte cu Uniunea Eropeană, iar UE nu a oferit doar sprijin financiar pentru cercetare și descoperirea unui vaccin, dar a fost un partener fairplay cu industria farmaceutică în ultimele decennii.”

„Este acum momentul ca industria farmaceutică să fie fairplay cu cetățenii europeni și acele companii care au semnat un contract cu Comisia Europeană să respecte contractul”, a mai adăugat acesta.

Nu în ultimul rând, Cristian Bușoi reiterează importanța investițiilor în cercetare: „Va trebui să investim în creșterea producției, să investim în continuare în cercetare pentru a avea o armă împotriva unor mutații noi.”

Reamintim că Executivul European a negociat în numele statelor membre contracte pentru sute de milioane de doze cu companiile farmaceutice. Chiar dacă vaccinarea împotriva COVID-19 a început pe 27 decembrie, concomitent, la nivelul Uniunii Europene, acum există întârzieri în livrarea dozelor.

Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat pe piața UE utilizarea a trei vaccinuri: Pfizer-BioNTech, Moderna și Astra Zeneca.

Sursa: caleaeuropeana.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia