Eurodeputatul Cristian Bușoi condamnă reducerile ”masive” de buget pentru sănătăte și cercetare în urma negocierilor liderilor europeni: ”Este dezamăgitor”

Eurodeputatul Cristian Bușoi condamnă reducerile ”masive” de buget pentru sănătăte și cercetare în urma negocierilor liderilor europeni: ”Este dezamăgitor”

Eurodeputatul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie din Parlamentul European, salută suma de 80 de miliarde de euro negociată de președintele Klaus Iohannis pentru România la summitul maraton de la Bruxelles, însă condamnă tăierile masive pentru programe ”extrem de importante pentru Europa” în sectorul sănătății și digitalizării.

”Nu pot să nu remarc reducerile masive de la anumite Programe extrem de importante pentru Europa: Programul de Cercetare Orizont Europa, Programul Europa Digitală, Programul pentru Spațiu și, poate cel mai important în această perioadă, Programul de Sănătate al UE – pentru care sunt raportor al Parlamentului European – unde bugetul a scăzut de la 9,4 miliarde de euro la 1,7 miliarde de euro”, a transmis eurodeputatul liberal în urma unei ședințe cu grupul PPE înainte de sesiunea plenară extraordinară a Parlamentului European de astăzi.

Tăierea dramatică a bugetului pentru Europa digitală rămâne o decizie dezamăgitoare pentru Cristian Bușoi, ca președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie: ”Fără susținere financiară consistentă nu ne vom putea îndeplini obiectivele din Green Deal: stimularea capacităților strategice în domeniul digital, securitatea cibernetică și dezvoltarea Inteligenței Artificiale”, a mai adăugat aceasta.

Astăzi, 23 iulie, deputații în Parlamentul European vor dezbate joi, 23 iulie, rezultatele summit-ului UE din 17-21 iulie cu președinții Consiliului și ai Comisiei, Charles Michel și Ursula von der Leyen.

„Mă aștept ca Rezoluția pe care o vom adopta mâine în Parlamentul European să fie semnalul că cetățenii au așteptări mai mari de la noi, pe care avem obligația să le onorăm”, a conchis Cristian Bușoi.

Consiliul își va finaliza acum mandatul pentru a porni negocierile cu Parlamentul cu privire la viitorul CFM pentru perioada 2021-2027, la reforma resurselor proprii și la planul de redresare. Parlamentul European va avea ultimul cuvânt cu privire la CFM înainte ca acesta să intre în vigoare. Actualul buget multianual se încheie la 31 decembrie 2020.

Deputații în Parlamentul European își vor prezenta condițiile în rezoluția din sesiunea plenară de joi. Echipa de negociere a PE va iniția negocieri cu Președinția germană a Consiliului UE cât mai curând posibil.

Sursa: caleaeuropeana.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…