Eurodeputatul Cristian Bușoi critică ”lipsa de diplomație a Turciei”: Instituțiile europene, solidare cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen

Eurodeputatul Cristian Bușoi critică ”lipsa de diplomație a Turciei”: Instituțiile europene, solidare cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE) critică ”lipsa de diplomație a Turciei” în cazul vizitei efectuate de președinții Consiliului European și Comisiei Europene la Ankara, în care Ursula von der Leyen a fost plasată de protocol pe o canapea, la fel ca ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, lucru ce a stârnit nemulțumiri la Bruxelles.

”Nu este nimeni în instituțiile europene care să nu se fi solidarizat cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cazul lipsei de diplomație a Turciei. Solidarizarea nu este doar față de șefa Executivului Uniunii Europene, ci și față de o femeie într-o cultură care respectă femeile și ce exprimă o femeie într-o societate deschisă”, a precizat Bușoi într-un mesaj pe Facebook.

Reamintind de vizita Înaltului Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, în Rusia, în timpul căreia au fost expulzați trei diplomați europeni sub acuzațiile că au participat la o manifestație în favoarea opozantului Aleksei Navalnîi, Cristian Bușoi a punctat că ”este nevoie ca Uniunea Europeană să fie mai fermă în modul în care abordează relația cu celelalte state”.

”Exista sprijin politic din Parlamentul European și din toate instituțiile europene, din partea unei noi generații de politicieni, pentru o Uniune Europeană mai puternică și mai hotărâtă. Ce așteaptă această generație tânără de lideri este mai multă Uniune Europeană, depășind astfel scepticismul, greșelile politice inerente și a interesele, de multe ori diferite”, a explicat eurodeputatul român.

Acesta a ținut în final să puncteze că, în pofida unor greșeli, ”cel mai bun lucru pe care l-a făcut Uniunea Europeană – care poate fi privit și în plan extern ca un semn al unității UE – este campania comună de achiziții de vaccin, în lipsa căreia statele mici, ar fi văzut cu adevărat ce înseamnă forța statelor mai mari”.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost plasată marți, în timpul unei vizite alături de președintele Consiliului European, Charles Michel, la Ankara, pe canapea, alături de ministrul truc de externe, Mevlut Cavusoglu, lucru ce a stârnit resentimente la Bruxelles.

Scena a fost filmată şi apoi a ajuns extrem de distribuită pe reţelele de socializare, informează Digi24 .

În înregistrarea video cu întâlnirea celor trei lideri, se vede cum, după fotografiile oficiale, Michel şi Erdogan se aşază pe cele două scaune alocate, în timp ce von der Leyen pare nesigură în legătură cu locul unde ar trebuie să stea. Şefa Comisiei Europene, fost ministru german al Apărării, a rămas în picioare uitându-se la cei doi, făcând un gest cu mâna dreaptă.

Președinta Executivului european a luat loc în cele din urmă pe o canapea, la câţiva metri de cei doi bărbaţi, în faţa ministrului turc de Externe.

Purtătorul de cuvând al Comisiei Europene a reacționat miercuri precizând că ”preşedinţii celor două instituţii au acelaşi rang protocolar”, însă Consiliul European, organul care reprezintă statele membre, a spus că preşedintele său are întâietate asupra Comisiei pentru protocolul internaţional.

Într-un prim răspuns în urma acestui incident de protocol, președintele Consiliului European, Charles Michel, a calificat acest moment drept unul ”dureros şi lamentabil” şi că îl „întristează” faptul că Ursula von der Leyen a fost tratată „diferenţiat, chiar inferior” de către autorităţile de la Ankara.

Incidentul apare și în contextul în care Turcia a decis recent să se retragă din Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor.

Uniunea Europeană, prin vocea Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, și a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a deplâns decizia Turciei de a părăsi acest mecanism obligatoriu pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor.

Citiți și: UE deplânge decizia Turciei de a se retrage din Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor: Îndemnăm Ankara să-și reconsidere poziția

Un mesaj similar a venit și din partea președintelui american, Joe Biden.

Citiți și: SUA se alătură UE și își arată dezamăgirea față de decizia Turciei de a se retrage din Convenția de la Istanbul: Un pas înapoi în eforturile de a combate violențele împotriva femeilor

Sursa: caleaeuropeana.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”