Eurodeputatul Cristian Bușoi: Criza Euthyrox cu care se confruntă pacienții români poate fi soluționată prin importul paralel de medicamente din UE

Eurodeputatul Cristian Bușoi: Criza Euthyrox cu care se confruntă pacienții români poate fi soluționată prin importul paralel de medicamente din UE

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președinte al Comisiei  pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, afirmă că această criză de Euthyrox poate fi soluționtă prin import paralel de medicamente din Uniunea Europeană.

Reamintim că în urmă cu câteva săptămâni nu s-a mai găsit pe piața farmaceutică din România medicamentul Euthyrox, acest deficit fiind cauzat de criza provocată de pandemia cu noul coronavirus.

”În acest context, mecanismul de import paralel de medicamente reprezintă o soluție de alimentare a pieței naționale și de rezolvarea a lipsei unor medicamente, cum este în aceste zile cazul Euthyrox,” a transmis Crisitan Bușoi într-un mesaj pe pagina de Facebook.

Însă, Ministerul Sănătății subliniază că s-a ajuns la această criză de medicamente pentru că pacienții au cumpărat în exces și nu au respectat norma conform schemei de tratament: ”Tendința unor pacienți de a achiziționa mai mult decât necesarul de tratament pentru urmatoarele 3 luni (1 cutie) a reprezentat una dintre cauzele manifestării acute a deficitului de Euthyrox pe piață în ultimul timp”.

”Criza coronavirus este un dublu test pentru Uniunea Europeană din punct de vedere al nevoii de a dovedi solidaritate între statele membre pentru alimentarea cu bunuri a cetățenilor și din punct de vedere al necesității protejării circuitelor comerciale europene. Acesta a fost și recomandarea Comisiei Europene în ceea ce privește asigurarea circulației bunurilor în Uniunea Europeană”, a mai adăugat acesta.

Cristian Bușoi menționează că România s-a mai confruntat cu o criză de medicamente și în perioada 2017-2018: ”Trebuie reamintit că într-o situație similară cu criza de acum a Euthyrox, și anume situația din 2017-2018, care a vizat deficitul de imunoglobulină, s-a discutat soluția importului paralel și propunerea ca medicamentele importate pe această cale să aibă statut similar de compensare cu medicamentele importate direct sau cu autorizație de nevoi speciale”, a mai adăugat acesta.

Deputatul liberal a făcut referire și la măsura recentă de interzicere temporară a exportului de medicamente, materiale sanitare și dispozitive medicale care au legătură cu prevenirea și tratarea infecției cu SARS-COV-2.

Potrivit acestuia, ”este o măsură firească în actualul context european, este deopotrivă important ca statele să facă eforturi pentru a păstra funcționale circuitele comerciale din interiorul Uniunii.”

Ministerul Sănătății trebuie să poarte un dialog ”profund” cu actorii din piața sanitară ”încât să se găsească cele mai bune soluții pentru pacienții români”, mai spune Cristian Bușoi.

Ministerul Sănătății menționează că în privința următoarelor livrări către România, Merck a informat ANMDMR că au fost deja eliberate pentru livrare în jur de 140.000 cutii de Euthyrox 100 mcg. Livrarea se va efectua în saptamana 23-27.03.2020, cu sosire estimată în Romania pe 2-3 aprilie, in functie de situatia generala din UE.
De asemenea, există deja fabricate și se află în fază de control al calității  peste 100.000 cutii de Euthyrox 50 mcg cu livrare estimată în România în saptămâna 5-9 aprilie, mai transmite Ministerul Sănătății.

”Tendința unor pacienți de a achiziționa mai mult decat necesarul de tratament pentru urmatoarele 3 luni (1 cutie) a reprezentat una dintre cauzele manifestării acute a deficitului de Euthyrox pe piață în ultimul timp”.
 
 


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”