Eurodeputatul Cristian Bușoi, responsabil al Parlamentului pentru relația cu EMA: Este vital pentru noi toți ca activitatea Agenției Europene a Medicamentului să continue cu cele mai bune rezultate

Eurodeputatul Cristian Bușoi, responsabil al Parlamentului pentru relația cu EMA: Este vital pentru noi toți ca activitatea Agenției Europene a Medicamentului să continue cu cele mai bune rezultate

Este vital pentru noi toți ca activitatea Agenției Europene a Medicamentului să continue cu cele mai bune rezultate, a transmis europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE), responsabil al Paralmentului pentru relația cu EMA în cadrul audierii noului director al Agenției dr. Emer Cook în cadrul Comisiei de Mediu, Sănătate Publică și Siguranța Alimentară.

”Am apreciat modul în care Agenția a acționat în această perioadă provocatoare pentru Sănătate, cu reacții prompte și comunicare transparentă. Este vital pentru noi toți ca activitatea EMA să continue cu cele mai bune rezultate și tocmai de aceea am întrebat-o pe doamna director general cum se va implica EMA în susținerea cercetării pentru dezvoltarea de medicamente inovatoare, vaccinuri și terapii pentru cancer și ce plan are pentru ca medicamentele de ultimă generație să ajungă mai repede pe piață, cu garantarea siguranței pentru pacienți. M-a interesat să aflu și cum poate susține noul Program independent de sănătate al UE, EU4Health, pentru care sunt responsabil în Parlamentul European, activitatea Agenției Europene a Medicamentului”, a precizat eurodeputarul român într-un mesaj pe Facebook.

Acesta a explicat că răspunsurile la întrebările sale, dar și la întrebările celorlalți eurodeputați au fost pertinente și potrivite, astfel încât la reuniuena cu ”ușile închise” de după audiere ”am recomandat vot pozitiv pentru dr. Emer Cook, lucru validat de președintele Comisiei ENVI și coordonatorii grupurilor politice”.

Amintim că la începutul lunii februarie, Comisia Europeană a lansat o consultare public la nivelul Uniunii Europene cu privire la Planul european de luptă împotriva cancerului. Consultarea, lansată cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva cancerului, va contribui la elaborarea planului, va identifica domeniile-cheie și va analiza acțiunile viitoare.

Planul european de luptă împotriva cancerului, anunțat de von der Leyen în orientările sale politice, indicat în scrisoarea de misiune a comisarului pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, va fi prezentat până la sfârșitul acestui an și va propune acțiuni pentru fiecare etapă esențială a bolii.

În ceea ce privește Programul dedicat Sănătății, EU4Health, Comisia Europeană a propus alocarea a 9,4 miliarde de euro, din care 7,7 miliarde de euro ar urma să provină din planul ”viitoarei generații UE”, în valoare de 750 de miliarde de euro, urmând ca restul de 1,7 miliarde să fie acordați din bugetul multianual.

Așadar, anvelopa bugetară destinată acestui domeniu va fi de 23 de ori mai mare, comparativ cu actualul Cadru Financiar Multianual 2014-2020, în cadrul căruia Sănătatea are alocați, prin Fondul Social European Plus, 413 milioane de euro.

Programul EU4Health se axează pe trei piloni: 1. protejarea cetățenilor europeani de amenințările sanitare transforntaliere, îmbunătățind capacitatea Uniunii Europene de gestionarea a crizelor, 2. punerea la dispoziția cetățenilor, la prețuri accesibile, a produselor medicamentoase, dispozitivelor medicale și a altor materiale relevante în gestionarea crizei, sprijinind, în același timp, inovarea, 3. consolidarea sistemelor de sănătate și a forței de muncă din domeniul medicale, inclusiv prin investiții în sănătate, cu scopul de a reduce inegalitățile între sistemele medicale, prmovând în același timp programe de prevenire a maladiilor netransmisibile.

Sursa: caleaeuropeana.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…