Eurodeputatul Cristian Bușoi: România se poate baza pe cel mai mare buget alocat vreodată Sănătății europene, pe care l-am obținut ca raportor al Parlamentului European pentru EU4Health

Eurodeputatul Cristian Bușoi: România se poate baza pe cel mai mare buget alocat vreodată Sănătății europene, pe care l-am obținut ca raportor al Parlamentului European pentru EU4Health

România se poate baza pe cel mai mare buget alocat vreodată sănătății europene, pe care l-am obținut ca raportor al Parlamentului European pentru EU4Health, a transmis eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Legislativul european.

”În Parlamentul European a fost aprobat bugetul Uniunii pentru următorii 7 ani din care România va primi 46,3 miliarde de euro. La această sumă se vor adăuga alte peste 33 de miliarde de euro din Programul Next Generation EU. În următorii 7 ani, România va putea face investiții de 80 de miliarde de euro. Este o sumă fără precedent obținută de președinte Klaus Iohannis și de diplomații români în urma negocierilor cu liderii europeni. Vom avea la dispoziție acești bani de la 1 ianuarie 2021. Și tot de anul viitor, țara noastră se mai poate baza pe un cel mai mare buget alocat vreodată Sănătății europene. La nivelul UE vom avea 5,1 miliarde de euro, pe care le-am obținut ca raportor al Programului pentru Sănătate, în urma negocierilor cu Consiliul UE și Comisia Europeană. Avem astfel garanția că Sănătatea este o prioritate a Uniunii și, cu siguranță, și o prioritate a României”, a punctat Cristian Bușoi.

Reacția europarlamentarului român vine după ce Parlamentul European, a aprobat miercuri, cu 548 de voturi pentru, 81 de voturi împotrivă și 66 de abțineri, bugetul multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 , al cărui cuantum este de 1.074,3 miliarde de euro, cetățenii europeni putând astfel să se bucure de sprijinul Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2021, dată la care acesta va intra în vigoare.

Complementar, Legislativul european a oferit sprijinul pentru mecanismul prin care accesul la fondurile europene va fi condiționat de respectarea statului de drept .

Deciziile mai sus prezentate vin astfel să închidă acest proces demarat în timpul Comisiei Juncker, consfințind astfel înțelegrea la care liderii celor 27 de state membre au ajuns la 10 decembrie în cadrul ultimului summit al Consiliului European cu privire la Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 și la fondul de redresare economică.

În următorul exercițiu financiar România va beneficia de o alocare de aproximativ 80 de miliarde de euro din planul financiar european de peste 1.8 trilioane de euro, format din acest fond de redresare numit Next Generation EU în valoare de 750 de miliarde de euro și din Cadrul Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027, a cărui valoare se ridică la suma de 1.074,3 miliarde de euro.

Aceaste 80 de miliarde de euro alocate țării noaste sunt distribuite pe doi piloni:

I. Aproximativ 33 de miliarde de euro (prețuri curente) provin din fondul de redresare Next Generation EU, împărțite astfel: 30,44 de miliarde de euro prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, 1,4 miliarde de euro pentru programul React-EU, 650 de milioane de euro prin Fondul pentru Dezvoltare Rurală și 1,94 miliarde de euro prin Fondrul pentru tranziție justă.

II. 47,56 miliarde de euro alocate României prin Cadrul financiar Multianual 2021-2027, defalcate după cum urmează: 28,22 miliarde de euro pentru Politica de coeziune, care va contribui, între altele, la crerea de locuri de muncă, sporirea competitivității întreprinderilor, creșterea economică, îmbunătățirea infrastructurii de transport, 19,34 miliarde de euro pentru Politica Agricolă Comună (PAC), 160 milioane de euro pentru Politica pentru pescuit și 760 milioane de euro pentru Fondul pentru tranziție justă, instrument ce finanțează teritoriile care se confruntă cu provocări socio-economice majore aferente procesului de tranziție către o economie a Uniunii neutră din punct de vedere climatic până în 2050.

Sursa: caleaeuropeana.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante