Eurodeputatul Cristian Bușoi trage un semnal de alarmă: În România cheltuim în continuare mult prea puțin pentru sănătate

Eurodeputatul Cristian Bușoi trage un semnal de alarmă: În România cheltuim în continuare mult prea puțin pentru sănătate

În cadrul dezbaterii despre viitorul sistemului sanitar din România, organizate de Academia de Științe Medicale, europarlamentarul Cristian Bușoi a tras un semnal de alarmă pentru lipsa banilor dedicați prevenției în sistemul românesc de sănătate.

„Astăzi ne confruntăm cu o situație nefericită, pe care trebuie să o recunoaștem deschis și să o rezolvăm: doar 3% din bugetul Sănătății este dedicat prevenției și cu peste 80% din fonduri tratăm ceea ce am fi putut să prevenim: boli cronice și readmisii”, se arată în postarea eurodeputatului PNL.

De asemenea, Cristian Bușoi, în calitate de responsabil al Parlamentului European pentru programul de sănătate al UE, a reiterat importanța finanțării masive în sănătate: „În România cheltuim în continuare mult prea puțin pentru Sănătate, 4,3%, în medie, iar strategiile adaptate noilor reale ale pacienților și provocărilor, cu care ne confruntăm, încă întârzie. Să nu uităm că sănătatea noastră, a tuturor, joacă un rol esențial în stimularea creșterii economice. Avem nevoie de sisteme de sănătate solide, centrate pe pacienți și pe rezultate.”

Potrivit europarlamentarului, un sistem de sănătate solid nu poate fi construit fără voință politică: „Sănătatea publică și dezvoltarea serviciilor medicale trebuie să fie și în România prioritorități pentru toți factorii de decizie, așa cum se întâmplă la nivel european.”

„70 la sută dintre cetățenii români și europeni ne cer să investim mai mult în sănătate. Au spus-o clar în cele mai recente sondaje realizate de Comisia Europeană, OECD și OMS. UE are un rol limitat asupra sistemelor naționale de sănătate, dar va sprijini eforturile și acțiunile din statele membre în domeniul sănătății”, a mai adăugat acesta.

Sursa: caleaeuropeana.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O să aveți un șoc după ce veți citi povestea asta! Așa vi se fură țara, dragi români!

2 Interlopi la PNL

3 Cine sunt cei patru „oameni obișnuiți" care i-au făcut partid lui Dragnea

4 DEZVĂLUIRI Pesediștii înroșeau telefoanele / Presiunile puse de cumnatul lui Adrian Năstase asupra conducerii AS…

5 Dur articol! Așa este, domnule președinte?