Eurodeputatul Cristian Bușoi: Voi încuraja Guvernul să contacteze Comisia Europeană pentru a beneficia de o parte din cele 2,7 miliarde de euro destinate sprijinirii sistemelor de sănătate din UE

Eurodeputatul Cristian Bușoi: Voi încuraja Guvernul să contacteze Comisia Europeană pentru a beneficia de o parte din cele 2,7 miliarde de euro destinate sprijinirii sistemelor de sănătate din UE

„Voi încuraja Guvernul să contacteze Comisia Europeană pentru a beneficia de o parte din cele 2,7 miliarde de euro destinate sprijinirii sistemelor de sănătate din UE”, a declarat eurodeputatul Cristian Bușoi(PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European.

Cristian Bușoi a făcut această declarație în contextul conferinței de presă organizate online de Biroul Parlamentului European din România, pe tema „Acţiunea Uniunii Europene pentru combaterea pandemiei de COVID-19”.

Întrebat de caleaeuropeană.ro despre posibilitatea României de a accesa fonduri din instrumentul de 2,7 miliarde de euro aprobat săptămâna trecută de Parlamentul European pentru nevoile sale spitalicești și de tratament, președintele Comisiei ITRE a făcut următoarele precizări:

În ceea ce privește Rezerva Strategică, România este primul stat care a primit permisiunea de a găzdui materiale medicale, iar „din ceea ce am înțeles de la înalți oficiali guvernamentali, României îi sunt destinate 60 milioane de euro pentru găzduirea și folosirea/punerea la dispoziție pentru alte state membre a unei părți din aceste echipamente”, a precizat Cristian Bușoi. „Probabil că până la restul de 300 milioane de euro vor fi și alte state membre care vor dori să facă această procedură”, a adăugat acesta.

În ceea ce privește cele 2,7 miliarde de euro alocate prin Instrumentul pentru sprijin de urgență pentru a ajuta în mod direct sistemele de sănătate din țările UE în lupta lor împotriva pandemiei de coronavirus, eurodeputatul a explicat că la nivel european există o procedură centralizată prin intermediul căreia se achiziționează direct sau prin licitații echipamente de urgență în numele statelor membre, care sunt apoi distribuite statelor în nevoie.

De asemenea, cu acești bani se poate asigura sprijin financiar pentru nevoi urgente cum ar fi transportul de echipamente medicale sau medicamente, precum și de pacienți în zonele transfrontaliere, de exemplu, între Italia și Germania. În acest sens, Cristian Bușoi menționează că sprijinul simbolic acordat de România Italiei, prin trimiterea unei echipe de medici de ATI, a fost foarte apreciat de toți oficialii italieni cu care acesta a discutat.

Nu în ultimul rând, din acești bani, spune Cristian Bușoi, pot fi construite spitale de campanie mobile și pot fi consolidate spitalele din statele membre aflate în prima linie a luptei cu Covid-19.

„Știți că și în România sunt câteva spitale de campanie mobile construite de Ministerul Apărării, însă nu cred că acest instrument a fost folosit pentru că abia a fost votat în Parlamentul European, săptămâna trecută, chiar înainte de Paștele ortodox. Însă îi voi încuraja pe cei de Ministerele Fondurilor Europene, Sănătății și Apărării să ia legătura cu cei de la Comisia Europeană pentru a vedea ce cheltuieli deja făcute pot fi eligibile pentru a fi decontate sau dacă este vorba despre proiecte noi”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

2 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

3 O știre pozitivă despre România

4 Cele mai noi date despre pensionarii din România

5 VIDEO Dacă imaginile sunt reale, este cel mai mare dezastru înregistrat de ruși de la invadarea Ucrainei...