Europa cuprinsă de „cupola de foc” a unui val de căldură. Incendii în Franţa, Spania, Portugalia şi Grecia. A fost decretat cod roşu în Marea Britanie

Europa cuprinsă de „cupola de foc” a unui val de căldură. Incendii în Franţa, Spania, Portugalia şi Grecia. A fost decretat cod roşu în Marea Britanie

În partea de sud-vest a Franţei, pompierii au fost convocaţi pentru a ţine sub control incendiile, mai cu seamă în Gironde unde circa 10.000 de hectare de pădure au fost cuprinse de flăcări începând de marţi, în contextul unei canicule generalizate în cursul căreia temperaturile ar putea ajunge local la 40 de grade Celsius, conform Météo-France, care a situat 38 de departamente sub cod portocaliu.

În bazinul turistic Arcachon, la malul Oceanului Atlantic, pompierii au reuşit să încetinească extinderea incendiului.

„În această seară ne aflăm la 3.200 de hectare arse faţă de 3.150 de dimineaţă la La Teste-de-Buch; perimetrul este aproape constant, însă incendiul nu este adus sub control în totalitate”, a afirmat subprefectul de Arcachon, conform Agerpres.

Conform autorităţilor, incendiul continuă să se întindă în două regiuni mici cu „peste 7.000 de hectare” mistuite de flăcări.

Aceste incendii, pentru care au fost convocaţi peste o mie de pompieri, au determinat evacuarea a peste 14.000 de persoane, în total, începând de marţi.

Portugalia se confruntă cu un singur incendiu major care este încă activ, sâmbătă, în nordul ţării.

Conform ziariştilor AFP aflaţi la faţa locului, incendiul părea să-şi piardă din intensitate la începutul după-amiezii. Dealul împădurit era inaccesibil pompierilor, însă un elicopter pentru stingerea incendiilor a reuşit în acest stadiu să limiteze extinderea flăcărilor.

Cu o zi în urmă, un avion pentru stingerea incendiilor mobilizat în lupta cu un incendiu de pădure în regiunea Guarda s-a prăbuşit, iar pilotul a murit.

Conform unui raport al Protecţiei Civile portugheze, în urma incendiilor din ultima săptămână au murit două persoane şi circa alte 60 sunt rănite. Potrivit aprecierilor instituţiei, aceste incendii au mistuit între 12.000 şi 15.000 de hectare de pădure şi tufăriş de la începutul caniculei.

În Spania, în regiunea Extremadura, o porţiune a autostrăzii A5, care uneşte Madridul de graniţa portugheză, ar putea fi redeschisă traficului după ce a fost închisă peste douăsprezece ore din pricina unui incendiu.

În Andaluzia, un incendiu, care a izbucnit în proximitatea oraşului portuar Malaga, a determinat evacuarea preventivă a peste 3.000 de persoane, conform serviciilor de urgenţă andaluze.

Agenţia de Meteorologie din Spania a păstrat, sâmbătă, în întreaga ţară diverse niveluri de alertă de temperaturi ridicate, cu valori de peste 40 de grade Celsius în multe zone şi local de până la 44 de grade Celsius.

Peste 1.000 de persoane au murit în Spania în ultimele două luni din pricina caniculei.

În Marea Britanie, agenţia naţională de meteorologie a emis primul cod roşu pentru căldură extremă, lansând un avertisment asupra unui „risc la adresa vieţii”.

Met Office a informat că în sudul Angliei temperaturile ar putea depăşi luni sau marţi 40 de grade Celsius.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina