Europa, inundată cu cocaină din America Latină în ciuda perturbărilor din comerţ cauzate de pandemia de coronavirus

Europa, inundată cu cocaină din America Latină în ciuda perturbărilor din comerţ cauzate de pandemia de coronavirus

Lorzii drogurilor din America Latină au trimis în ultimele săptămâni în Europa numeroase transporturi cu cocaină, deşi epidemia de coronavirus a sufocat comerţul transatlantic legal, au afirmat responsabili anti-drog de rang înalt, potrivit Reuters.

Industria drogurilor a fost la rândul ei perturbată de virus, în contextul în care au fost destructurate lanţuri internaţionale de furnizare, iar milioane de clienţi sunt în izolare la domiciliu.

Însă lorzii drogurilor au reuşit să se adapteze şi ascund încărcături uriaşe de cocaină în mai puţine nave-container şi avioane comerciale aflate în circulaţie, ceea ce arată că sunt dispuşi să îşi asume riscuri mai mari pentru a-şi livra 'marfa'.

"Pe baza onor operaţiuni de confiscare a unor transporturi de cocaină mai mari decât de obicei, nu ar fi greşit să spunem că Europa a fost inundată cu cocaină înaintea măsurilor de izolare", a declarat Bob Van Den Berghe, oficial de la vârful Biroului ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC), citat de Reuters.

Acest trend a continuat în ciuda faptului că multe ţări europene, printre care marile pieţe de consumatori precum Marea Britanie şi Spania, au restricţionat sever deplasările populaţiei.

"La acest moment, pandemia globală nu a afectat traficul maritim al drogurilor. Lucrurile continuă ca până acum", a spus şi Michael O'Sullivan, şeful Centrului de Analiză şi Operaţiuni Maritime finanţat de UE, care coordonează interdicţiile pe mare.

În primele trei luni ale anului, UNODC a confiscat 17,5 tone de cocaină pregătite pentru Europa din porturi din America de Sud, în principal din Brazilia. Este o cantitate cu aproape 20% mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, a spus Van Den Berghe.

Captura mai mare este rezultatul unui număr mai mic de operaţiuni de confiscare, realizate însă asupra unor încărcături mai grele. Aproape şapte tone direcţionate spre portul olandez Rotterdam, cel mai mare din Europa, au fost depistate în patru operaţiuni până acum în acest an, conform datelor ONU. În aceeaşi perioadă a anului trecut, au fost interceptate puţin peste patru tone, în opt capturi separate.

În aprilie, autorităţile belgiene au confiscat aproape cinci tone de cocaină într-un container din America Latină în portul Anvers, care a fost anul trecut principalul punct de intrare în Europa pentru cocaină, cu peste 60 de tone interceptate.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...