Europa, neîncrezătoare în acordul pentru exporturile de cereale. Ministru german: A avea încredere în Putin este ca şi cum ai crede în Moş Crăciun

Europa, neîncrezătoare în acordul pentru exporturile de cereale. Ministru german: A avea încredere în Putin este ca şi cum ai crede în Moş Crăciun

Ministrul Agriculturii din Germania, Cem Özdemir, a declarat, luni, că a crede în asigurările preşedintelui rus Vladimir Putin este asemănător cu a crede în „Moş Crăciun sau Iepuraşul de Paşte”. „Nu cred că vor rezulta atât de multe pentru că se bazează pe cuvântul lui Putin [care] nu merită hârtia pe care este scrisă. (...) Dacă încă mai crezi în cuvântul lui Putin, ai putea la fel de bine să crezi în Moş Crăciun sau în Iepuraşul de Paşte. Este la fel de serios şi la fel de bazat pe fapte", a declarat Özdemir, potrivit Politico .

Scepticismul lui Özdemir vine în ciuda faptului că negociatorii din Turcia şi ONU au anunţat săptămâna trecută un acord între părţile în conflict la Istanbul, care ar permite ca milioane de tone de cereale blocate în prezent în Ucraina să fie exportate prin Marea Neagră.

Potrivit sursei citate, Putin urmează să se întâlnească, marţi, în Iran cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, iar cele patru părţi se vor întâlni din nou pentru a semna un acord scris la Istanbul, săptămâna viitoare.

„Sunt încă destul de rezervat cu privire la aşteptări”, a declarat Olga Trofimtseva, ambasador general la Ministerul de Externe de la Kiev, pentru POLITICO.

„De ce nu sunt atât de optimist în ceea ce priveşte rezultatul se datorează a doi factori principali: nu am deloc încredere în Rusia... şi există câteva probleme tehnice dificile”, a spus oficialul, făcând aluzie la întrebările privind înlăturarea minelor din porturile ucrainene.

Potrivit oficilaului, cea mai mare problemă stă în „garanţiile ferme de securitate” pe care Rusia le poate oferi în ceea ce priveşte siguranţa porturilor şi a navelor Ucrainei. „Sunt multe, multe probleme deschise cel puţin pentru moment”, a mai spus Olga Trofimtseva.

Ministrul de Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a declarat că portul Odesa „trebuie securizat pentru ca ruşii să nu-l atace din nou”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria