Europa şi Africa 'vor fi foarte profund destabilizate în plan alimentar' de războiul din Ucraina, avertizează Macron

Europa şi Africa 'vor fi foarte profund destabilizate în plan alimentar' de războiul din Ucraina, avertizează Macron

Europa şi Africa "vor fi foarte profund destabilizate în plan alimentar" în următoarele 12-18 luni din cauza războiului din Ucraina, care este un important producător de cereale, a avertizat vineri preşedintele francez Emmanuel Macron, în finalul summitului european de la Versailles, transmite AFP.

"Trebuie să ne reevaluăm strategiile de producţie pentru a ne apăra suveranitatea alimentară şi proteinică, în Europa, dar şi să reevaluăm o strategie cu privire la Africa, fără de care mai multe ţări africane vor fi afectate într-o perioadă de 12 până la 18 luni", a explicat Macron.

"Europa şi Africa vor fi foarte profund destabilizate în plan alimentar şi de aceea trebuie să ne pregătim şi în acest sens", a subliniat preşedintele francez.

Războiul va afecta producţia din Ucraina, care este în special un foarte mare producător de grâu, în 12-18 luni, din cauza a ceea ce nu se poate însămânţa acum, a menţionat el.

Războiul a urcat deja la niveluri inedite preţurile la ulei, grâu, soia, rapiţă, floarea soarelui şi porumb, notează AFP.

Creşterea preţurilor la produse agricole este susţinută şi de cea a preţului îngrăşămintelor, 30% din necesităţile Europei în acest sens fiind importate din Rusia, precum şi de costul carburanţilor.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale