Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Europa, unul dintre sateliţii lui Jupiter, ar putea fi acoperit cu structuri ascuţite de gheaţă de 15 metri înălţime

Structuri de gheaţă ascuţite, cu înălţimi de 15 metri, ar putea acoperi suprafaţa unuia dintre sateliţii naturali ai planetei Jupiter, Europa, ceea ce ar pune în pericol misiunea sondelor care ar asoliza pe acesta, susţine o echipă de oameni de ştiinţă din Marea Britanie, citată de Press Association.

Europa, una dintre lunile lui Jupiter, care este acoperită de un ocean cu apă sărată sub un strat de gheaţă, deţine un habitat care ar putea susţine viaţa şi se numără printre principalele obiective ale viitoarelor misiuni spaţiale interplanetare.

Însă, orice navetă spaţială robotizată care ar ateriza pe satelit va fi nevoită să ocolească obstacolele letale, sugerează un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Cardiff, Marea Britanie.

Oamenii de ştiinţă au estimat că aceste cristale de gheaţă au o înălţime de până la 15 metri şi ar fi răspândite pe toată suprafaţa satelitului Europa.

Cunoscute sub denumirea de ''penitente'', formaţiunile au forma unor lame tăioase şi a unor ţepi cu vârfurile îndreptate către Soare. Acestea se formează în urma sublimării, un proces prin care gheaţa se transformă din stare solidă direct în stare gazoasă - vapori de apă - fără a mai trece prin procesul de topire. Cristalele tăioase şi ascuţite rămân în urma procesului de sublimare.

Formaţiuni similare, cu înălţimi de până la cinci metri, există şi pe Pământ, doar în anumite regiuni tropicale şi subtropicale situate la mare altitudine, cum ar fi în Anzi. Însă, condiţiile de pe Europa sunt perfecte pentru formarea unor astfel de vârfuri gigantice.

''Condiţiile unice de pe Europa presupun atât posibilităţi de explorare interesante, cât şi un potenţial pericol'', a declarat dr. Daniel Hobley de la Universitatea Cardiff.

''Prezenţa structurilor ascuţite, asemănătoare cu nişte lame, care se înalţă până la aproape 15 metri ar pune în pericol orice potenţială misiune de aterizare pe Europa. Sperăm că studii ca al nostru îi vor ajuta pe ingineri să dezvolte modalităţi inovatoare pentru a trimite în siguranţă module pe suprafaţa Europei astfel încât să putem afla mai multe despre acest loc fascinant şi chiar să putem căuta semne de viaţă extraterestră'', a adăugat Hobley.

Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific Nature Geoscience. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Avortul ratat Victor Ponta a făcut ieri 47 de ani. Cornelia Naum, mamă: „Nu am vrut să țin sarcina, cînd eram …

2 Tic-tac! MISTERUL schimbării prenumelui Rodica în Viorica Nica al actualei Viorica Vasilica Dăncilă va fi eluc…

3 Gata, îl scot din țară! Încă un infractor va scăpa nepedepsit! Mario Iorgulescu va fi transferat la o clinică …

4 Mafia PSD / Cât s-o fi dat, cât s-o fi luat? Șerban Nicolae insistă cu Legea paradisurilor fiscale!

5 VIDEO Mircea Diaconu, sclavul Securității, își depune astăzi candidatura la președinția României! El l-a adus …

recomandări

Te ia DNA: Emilian Gămureac

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Da, pisica asta chiar există