Europa, 'viitorul nostru comun', vor susține cei 27 de lideri ai UE la summitul de la Roma

Europa, 'viitorul nostru comun', vor susține cei 27 de lideri ai UE la summitul de la Roma

"Europa este viitorul nostru comun", se pregătesc să susțină cei 27 de lideri ai Uniunii Europene, sfidând Brexitul și mișcările eurofobe, într-un proiect de declarație cu prilejul summitului din capitala Italiei din 25 martie, când se vor sărbători 60 de ani de la Tratatul de la Roma, informează sâmbătă AFP, care a obținut o copie a documentului.

Datat 16 martie, acest document de o pagină și jumătate, în engleză — limbă principală de lucru în instituțiile europene — urmează să fie discutat de diplomații din capitalele UE înainte de a deveni o declarație solemnă de unitate la summitul de la Roma.

"Suntem hotărâți să facem UE mai puternică și mai rezistentă, grație unei mai mari unități și solidarități între noi", se scrie în proiectul de declarație.

În document este reluat argumentul utilizat frecvent, potrivit căruia europenii, ca un tot, au șansa să-și facă auzite vocile în lume, mai degrabă decât dacă fiecare țară se exprimă individual. "A fi uniți este cea mai bună modalitate de a ne apăra interesele și valorile comune", se spune în textul proiectului de declarație.

Scenariul unei Europe cu "mai multe viteze", promovat de Germania și de Franța pentru a depăși impasul reprezentat de Brexit, dar refuzat de țările din estul Europei, în frunte cu Polonia, este și el evocat în această declarație, deși în termeni ușor diferiți față de cei folosiți în mod obișnuit.

Această idee a unei UE cu mai multe viteze permite mai multor țări să colaboreze în anumite domenii, fără ca participarea tuturor statelor să fie necesară. Un fenomen care există deja — zona euro, de exemplu—, dar care îngrijorează țările din est, care se tem că vor fi excluse din "club", comentează AFP.

Formula, exprimată cel mai adesea în limba engleză — "multi speed" (cu mai multe viteze — n.r.), a devenit în proiectul de declarație obținut de AFP "different paces" (ritmuri diferite — n.r.). "Vom acționa împreună atunci când acest lucru este posibil, în diferite ritmuri și intensități, dacă este nevoie, cum am făcut-o în trecut în cadrul tratatelor, lăsând ușa deschisă celor care vor să participe mai târziu", se menționează în proiectul de declarație. "Uniunea noastră este unită și indivizibilă", continuă documentul.

Ultima frază a proiectului de declarație este identică cu cea care figura în declarația de la Berlin, de acum 10 ani, cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la Tratatul de la Roma: "Europa este viitorul nostru comun". Adoptată în capitala Germaniei de cei 27 — Croația nu aderase încă la UE, ci a făcut-o abia în 2013—, această declarație viza să relanseze Europa după criza instituțională provocată de respingerea tratatului constituțional în 2005 de către francezi și olandezi.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Când m-a sunat Bro să mă întrebe dacă accept să apar topless în filmul lui, am zis „Da” fără să mă gândesc la nimic”

2 Zodiile cele mai loiale în dragoste: îți vor fi alături la bine și la rău. Ce nativ este cel mai bun partener de viață

3 „Mă uit în jos și îmi place ceea ce văd!”

4 Tablou din colecția lui Ceaușescu, găsit în Bulgaria. Ce mesaj apare pe spatele lucrării de 50 de milioane de euro

5 Foarte interesante amănunte...