Europarlamentar olandez: Îmi este rușine că țara mea blochează accesul României la Schengen

Europarlamentar olandez: Îmi este rușine că țara mea blochează accesul României la Schengen

Europarlamentarul olandez Sophie in 't Veld a criticat, la DigiFm, decizia Parlamentului olandez de a se opune aderării României la spațiul Schengen.

Reacția unui europarlamentar olandez după rezoluția Parlamentului Olandei FOTO: Parlamentul European

„Parlamentarii aleși au dreptul să voteze cum vor. Îmi este rușine de faptul că țara mea nu are o politică constructivă, de faptul că blochează accesul la Schengen fără niciun motiv și că dă lecții altor țări. Da, este rușinos. Aș vrea să îmi văd țara acolo în față, în încercarea de a construi o nouă Europă”, a declarat europarlamentarul olandez Sophie in 't Veld, la Digi FM.

Sophie in 't Veld atrage atenția cu privire la faptul că o astfel de decizie va ajuta partidele extremiste din Europa, în special cele din România și Bulgaria.

„Există partide naționaliste, populiste, extremiste atât în Bulgaria, cât și în România sau Olanda. Ele au aceeași agendă la nivel european, fac parte din aceleași grupuri politice. La nivel național însă, se confruntă. Naționaliștii din Olanda trezesc în oameni sentimente antieuropene, anti-Bulgaria, anti-România. Dacă reușesc acest lucru, naționaliștii din România, de exemplu, se vor folosi de asta pentru a trezi la rândul lor sentimente anti-europene în rândul românilor. Este foarte cinic și cred că este esențial ca politicienii de centru responsabili să construiască o Europă unită. Asta înseamnă să își asume responsabilitatea și să spună: Bulgaria și România îndeplinesc criteriile, trebuie să fie primite în Schengen”, a adăugat europarlamentarul.

Declarația europarlamentarului olandez vine după ce Parlamentul de la Haga a adoptat o rezoluție prin care cere premierului olandez să nu voteze la Consiliul European de la începutul lunii decembrie pentru intrarea României în spațiul european de liberă circulație. Unul dintre motivele invocate de parlamentarii olandezi este nivelul mare de corupție.

„Spre marele meu regret, tocmai am aflat în urmă cu câteva minute că parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care afirmă că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei în spaţiul Schengen. Regret profund acest lucru. Partidul meu (Democraţii 66, n.red.) a votat împotriva acestei rezoluţii, noi vrem ca România şi Bulgaria să adere imediat la spaţiul Schengen, aţi îndeplinit criteriile necesare. Mă tem că prim-ministrul Olandei face foarte puţin pentru a convinge parlamentul olandez sau pentru a-şi asuma responsabilitatea şi a spune că, în interesul Europei, va fi de acord în Consiliu (cu aderarea României şi a Bulgariei la Schengen, n.red.). Trebuie să înţelegeţi că nu toată lumea în Olanda este împotrivă. Partidul meu vrea ca Bulgaria şi România să adere imediat la Schengen, dar majoritatea partidelor din guvern nu doresc“ acest lucru, a declarat Sophia in'T Veld pentru AGERPRES.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /