Europarlamentare2019 Cum ar vota alegătorii dacă ar fi în locul membrilor Parlamentului European?

Europarlamentare2019 Cum ar vota alegătorii dacă ar fi în locul membrilor Parlamentului European?

Eurodeputaţii sunt deseori criticaţi pentru deciziile pe care le iau în Parlamentul European (PE) în probleme care ţin de legislaţia europeană şi care au impact asupra vieţii de zi cu zi sau în chestiuni care ţin de aspecte naţionale. Însă cum ar vota alegătorii dacă ar fi în locul lor în chestiunile despre care au auzit sau nu în presă sau social media? Este un exerciţiu pe care îl propune platforma VoteWatch Europe şi care poate duce la rezultate neaşteptate.

Site-ul yourvotematters.eu este un proiect nou al VoteWatch Europe, lansat în perspectiva viitoarelor alegeri. El prezintă avantajul că pot fi alese variante în diferite limbi, inclusiv româna, fiind astfel accesibil unui număr mai mare de potenţiali utilizatori din România. Platforma propune opţiunea "Match your vote", prin care o utilizează pot vedea cum se potrivesc cu propriile idei opţiunile politicienilor, partidelor naţionale şi grupurilor politice din PE, plecând de la voturile lor în legislativul comunitar.

Practic, site-ul permite utilizatorilor să se pronunţe asupra a 25 de decizii reale pe care membrii PE au trebuit să le ia în ultimii cinci ani. Pentru fiecare temă utilizatorul trebuie să indice cât de importantă este aceasta pentru el (există trei butoane), pentru ca rezultatele să fie evaluate în funcţie de propriile priorităţi. De asemenea, dacă chestiunea supusă la vot este una cu care utilizatorul nu este familiarizat, acesta poate citi argumente pro şi contra înainte de a lua o decizie. Întrebările au fost editate pentru o mai mare claritate şi nu sună la fel ca titlurile rezoluţiilor adoptate sau respinse de PE, dar temele pot fi recunoscute cu uşurinţă.

Analizând statisticile după centralizarea răspunsurilor la cele 25 de întrebări, se poate observa că la unele dintre ele participanţii la sondajul de pe site au votat ''pentru'' în proporţie mai mare decât plenul PE, cum este cazul cu introducerea de reguli mai stricte pentru protecţia datelor private în mediul online (58,8% faţă de 51,4%), renunţarea mai rapidă la combustibilii fosili (76,3% faţă de 49%) sau sancţionarea financiară a ţărilor care încalcă principiile UE ale statului de drept (76,8% faţă de 67,7%).

Pe de altă parte, o proporţie mult mai mică de internauţi decât cea a membrilor PE din actuala legislatură a votat împotriva ridicării sancţiunilor economice împotriva Rusiei (43,4% faţă de 57,1%) sau în favoarea luării de măsuri pentru a limita importurile din China pe piaţa UE (48,5% faţă de 57,2%). De asemenea, numai 63,5% dintre internauţi cred că UE ar trebui să susţină recunoaşterea unui stat palestinian şi aplicarea soluţiei celor două state, faţă de 71,5% dintre eurodeputaţi.

În alte probleme, precum înfiinţarea unei forţe armate europene, impunerea unui salariu minim european sau penalizarea statelor membre care nu respectă legislaţia UE privind tratamentul aplicat animalelor, vederile sunt radical opuse, o majoritate a PE opunându-se tuturor acestor măsuri, susţinute de peste 50% din participanţii la sondajul yourvotematters.eu.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...