Evaluare MCV: Membrii CSM s-au întâlnit cu experții CE; una dintre teme-presiunile mass-mediei și politicienilor

Evaluare MCV: Membrii CSM s-au întâlnit cu experții CE; una dintre teme-presiunile mass-mediei și politicienilor

Experții Comisiei Europene aflați în misiune de evaluare a progreselor înregistrate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) au avut întâlniri, joi și vineri, cu membrii CSM și reprezentanți ai Inspecției Judiciare și Institutului Național al Magistraturii, iar una dintre temele abordate se referă la presiunile exercitate asupra judecătorilor și procurorilor din partea mass-mediei și a politicienilor.

Potrivit unui comunicat al CSM, în cadrul primei întâlniri, reprezentanții CSM au purtat discuții punctuale vizând apărarea independenței sistemului judiciar, a reputației magistraților, alegerile pentru Consiliu, relația cu magistrații, instanțele, alte profesii juridice, societatea civilă, monitorizarea implementării codurilor, precum și aspecte privind cariera profesională a magistraților și organizarea sistemului judiciar.

Referitor la organizarea sistemului judiciar, au fost prezentate măsurile de monitorizare, aspectele privind îmbunătățirea calității actului de justiție, măsurile manageriale privind coerența hotărârilor judecătorești, respectarea prevederilor și a jurisprudenței CEDO, precum și stadiul implementării unor instrumente de informare precum: RoLLI, e-files, Statis.

În același context, au fost discutate teme privind numirile în funcțiile de conducere la nivel înalt și modificările legislative vizând cariera judecătorilor și procurorilor.

"Experții Comisiei Europene au manifestat un interes deosebit față de presiunile exercitate asupra judecătorilor și procurorilor din partea mass-mediei și a politicienilor, precum și de măsurile referitoare la apărarea reputației profesionale și independenței magistraților și a justiției. Cu acest prilej, Consiliul și-a reafirmat deschiderea spre dialog și colaborare cu toți factorii de decizie în domeniul reformei judiciare, cu membrii corpului magistraților și cu reprezentanții asociațiilor profesionale", declară CSM.

La a doua întâlnire? organizată vineri, au participat reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii, Inspecției Judiciare, Înaltei Curți de Casație și Justiție și Direcției Naționale Anticorupție, fiind dedicată sesiunii tematice "Independența justiției și răspunderea magistraților".

În cadrul întâlnirilor, au fost abordate și teme vizând sancțiunile disciplinare din perspectiva evoluțiilor, feedback-ului asupra managementului, implementarea prevederilor în materia integrității și prevenirea corupției.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată decăderea unei dive...

2 Scandalul falsului sex oral / „Nu este o gogoriță de cancan, este real și s-ar putea să se transforme într-o che…

3 Regele proștilor și-a băgat partidul în faliment! / Ponta pierde și salariul și Tesla X de 130.000 de euro de l…

4 AUDIO „Vin și te iau din pat și acolo la tine, de față cu mumă-ta și cu tac-tu, îți tai capu’!”

5 Interesant ce spune profesorul de la Yale / Rămâne de văzut dacă a fost prostie sau intenție