Evaziune fiscală: Publicarea unei părți din Panama Papers (ICIJ)

Panama Papers, documentele la originea unui răsunător scandal de evaziune fiscală la nivel mondial, au fost postate online parțial luni pe site-ul Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), informează AFP.

Aceasta este "cea mai importantă publicare în legătură cu companiile offshore și persoanele aflate în spatele lor", afirmă într-un comunicat ICIJ, grupul cu sediul la Washington care a coordonat ancheta în scurgerea masivă de documente ale firmei de avocatură panameze Mossack Fonseca.

O bază de date ce conține circa 214.000 nume de companii și persoane fizice este acum deschisă publicului și ridică vălul asupra societăților fictive domiciliate în 21 de paradisuri fiscale, din Insulele Virgine Britanice până în Hong Kong, trecând prin statul Nevada (vestul SUA).

Numele fostului ministru francez al bugetului Jerome Cahuzac, forțat să demisioneze pentru ascundere de conturi în străinătate, apare mai ales în această bază de date, care dezvăluie rețeaua de societăți-paravan creată de el în Seychelles și Panama pentru a-i acoperi urmele.

Într-un interviu acordat France Presse, directorul ICIJ Gerard Ryle a explicat că publicarea acestor documente răspunde unei cerințe de "transparență", dar și-a exprimat de asemenea dorința de a vedea și alte dezvăluiri mulțumită contribuției societății civile.

Cu toate acestea, ICIJ a precizat că doar o parte din cele 11,5 milioane de documente Panama Papers a fost folosită pentru a alimenta această bază de date online. Firma Mossack Fonseca a amenințat că va răspunde la această publicare prin intermediul instanțelor.

După primele dezvăluiri publicate la începutul lunii aprilie, Panama Papers au compromis reputația unor șefi de stat, în Argentina, Ucraina și Rusia, dar de asemenea unor staruri de fotbal (Lionel Messi) sau de cinema (Pedro Almodovar), provocând o undă de șoc ce a forțat comunitatea internațională să treacă la acțiune, notează AFP.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Când am putea ieși din case? Alexandru Rafila: După data de 15 mai. Multe măsuri vor rămâne în vigoare m…

2 ULTIMA ORĂ / În China a reizbucnit epidemia! Reuters anunță că un județ din provincia Henan a fost izolat comple…

3 Asistentă dintr-un spital care primește bolnavi cu coronavirus: Vecinii mi-au aruncat cu clor pe ușa apartamen…

4 Are dreptate! / Alex Dima, mesaj de revoltă: „I-am lăsat să ne conducă. Suntem în această situație din cauza uno…

5 Doctorul militar col. Daniel Ionuţ Derioiu a preluat comanda Spitalului Județean Suceava și a început reorgan…

recomandări

Te ia DNA: Huja Gheorghe

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Inspirație de weekend