Eveniment astronomic uimitor. Explozia meteorului din Dolj, înregistrată de aparatele seismologilor

Eveniment astronomic uimitor. Explozia meteorului din Dolj, înregistrată de aparatele seismologilor

Risc Seismic

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), marți, 11 iulie, la ora 21.49, sudul țării noastre a fost martorul unui eveniment astronomic uimitor, apariția unui meteorit care a explodat, generând un boom sonic.

Căderea meteorului a putut fi văzută și din județele Cluj, Alba și Sibiu FOTO Captură video

„Explozia a fost detectată de către stațiile de monitorizare a infrasunetelor ale INCDFP (IPLOR și BURARI) amplasate în centrul şi nordul României. În urma analizei formelor de undă înregistrate de cele două stații de infrasunete, s-a observat că valorile maxime ale amplitudinii semnalelor au fost de 0.03 Pa – la IPLOR, respectiv de 0.04 Pa – la BURARI. Semnalele infrasonice înregistrate sunt caracterizate de frecvențe medii înalte, 1,9 Hz la stația IPLOR, respectiv 3,1 HZ, în cazul stației BURARI“, a comunicat INFP.

Pe lângă stațiile de infrasunete, semnalele acustice generate de obiectul cosmic au fost înregistrate şi de trei stații ale Rețelei Seismice Naționale amplasate la Petroșani și Târgu Jiu. „Proiecțiile azimutale ale semnalelor detectate cu stațiile IPLOR şi BURARI au fost reprezentate pe o hartă geografică obținându-se astfel o localizare aproximativă a exploziei meteorului“, mai susțin seismologii . Astfel, meteorul ar fi avut explozia în zona localității Băilești-Dolj, la aproximativ 10 kilometri de granița cu Bulgaria.

Reamintim că Adrian Șonka, coordonatorul Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“, a explicat pentru „Adevărul“, imediat după eveniment, cu ce fel de fenomen ne-am întâlnit de fapt. „Noi îi spunem «bolid». Este un meteor care se prăbușește cu viteză spre pământ. Un astfel de «bolid» poate avea un calibru de zeci de centimetri sau chiar sute de centimetri, cum cred că a fost în acest caz, după ce am văzut imaginile. Cert este că, la un moment dat, la frecarea cu aerul, acest «bolid» a explodat destul de spectaculos. În principiu, ce rămâne după explozie ajunge la sol și se transformă în meteorit“, a mai precizat Adrian Șonka.

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?