Eveniment rar în România: Patru păsări flamingo au fost observate recent în Tulcea - FOTO

Eveniment rar în România: Patru păsări flamingo au fost observate recent în Tulcea - FOTO

Patru păsări flamingo (Phoenicopterus roseus), o apariţie rară pentru România, au fost observate şi fotografiate în cursul uneia din ieşirile pe teren din cadrul Expediţiei Naţionale a Societăţii Ornitologice Române (SOR).

Eveniment rar în România: Patru păsări flamingo au fost observate recent în Tulcea - FOTO

Păsările au fost observate şi fotografiate pe 20 august, la Tulcea.

"Pentru că păsările se sperie uşor de oameni, ornitologii folosesc la observaţii binocluri şi lunete cu putere ridicată de focalizare. (...) Specia are răspândire în Europa, Africa şi respectiv Asia. În Europa are o distribuţie largă, predominant în bazinul Mediteranei. În România, specia este o specie cu apariţie foarte rară în special pe coastele Mării Negre sau în Delta Dunării, respectiv sistemul lagunar, dar fără a prezenta o populaţie cuibăritoare", se arată într-un comunicat de presă al Expediţiei Naţionale a Societăţii Ornitologice Române (SOR).

Ornitologii spun că păsările preferă habitatele cu întindere mare de apă de adâncime redusă, respectiv 30-50 cm, unde caută hrana în mâl cu ajutorul ciocului.

"Se hrăneşte în special cu nevertebrate de toate genurile pe care le filtrează cu ciocul din mâlul de pe fundul lacurilor. Culoarea roz o capătă datorită cantităţii mari de carotenoizi pe care o obţine din consumul crustaceilor capturaţi pe fundul lacurilor cu apă salmastră. Lungimea corpului este de 120-145 cm, iar anvergura aripilor este de 140-165 cm, cu o masă corporală de 2,1-4,1 kg", potrivit documentului citat.

SOR organizează din 1990 tabere ornitologice şi expediţii în Delta Dunării. Anul acesta, acţiunea a avut loc în perioada 12-24 august, în două locaţii – la Maliuc şi la Vadu.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa