Evghenia Guțul, câștigătoarea alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, învinuită într-un dosar penal

Evghenia Guțul, câștigătoarea alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, învinuită într-un dosar penal

Evghenia Guțul, câștigătoarea alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, are statutul de învinuită în dosarul privind finanțarea ilegală a partidului prorus Șor, potrivit procurorilor anticorupție de la Chișinău care instrumentează cazul. Ei însă nu oferă alte detalii.

Aceasta are statutul de învinuită în dosarul finanțării ilegale a partidului Șor. FOTO: Facebook

Potrivit reprezentanților Procuraturii Anticorupție (PA), în data de 5 iulie, învinuita a fost citată pentru acțiuni de urmărire penală, mai exact ,,efectuarea extragerii și examinării informației din telefonul mobil, la care, conform legii, participă în mod obligatoriu, învinuita și apărătorul acesteia”.

În aceeași zi, Evgheniei Guțul i-au fost explicate drepturile și obligațiile în ancheta penală în care figurează, anunță angajații PA.

,,De către adjunctul interimar al Procurorului Șef al Procuraturii Anticorupție, Vasile Plevan, care este membru al grupului de urmărire penală în cadrul acestui dosar, în prezența procurorului ierarhic superior, Veronica Dragalin și avocatului ales, învinuitei Guțul Evghenia i-au fost explicate drepturile și obligațiile, statuate la art. 66 alin. (2) pct. 10) și 11) din Codul de procedură penală. Mai exact, învinuitei Guțul Evghenia, i-a fost explicat dreptul de a recunoaște vinovăția, de a colabora cu organul de urmărire penală în condițiile legii și de a încheia acord de recunoaștere a vinovăției, precum și beneficiile acestei proceduri, sub aspectul reducerii pedepsei și celerității procesului penal”, au precizat reprezentanții instituției.

Explicații după acuzații

Precizările au fost făcute după ce Evghenia Guțul a venit cu acuzații la adresa conducerii instituției, afirmând că ar fi șantajat-o pentru ca ea să renunțe la fotoliul de bașcan, funcție în care urmează să fie învestită în data de 19 iulie.

,,Acuzațiile aduse conducerii Procuraturii Anticorupție, de către învinuita Guțul Evghenia, nu corespund realității și reprezintă o interpretare eronată a acțiunilor legale ale procurorilor”, au conchis angajații PA.

Corespondentul ,,Adevărul” a încercat să afle mai multe detalii despre acuzațiile ce o vizează pe Evghenia Guțul, dar reprezentanții Procuraturii Anticorupție nu au răspuns la solicitarea expediată până în momentul publicării acestui articol.

Turul secund al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei a avut loc în data de 14 mai, iar opt zile mai târziu, rezultatele au fost validate de Curtea de Apel Comrat, hotărâre luată deși structurile din justiție de la Chișinău investighează un caz penal privind presupusa mituire a alegătorilor de formațiune.

Datele autorității electorale a regiunii arată că Evghenia Guțul a înregistrat 27.374 de voturi, adică cu 2448 mai multe față de rivalul său, Grigori Uzun, candidat independent, susținut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova.

Învingătoarea scrutinului din partea partidului Șor, scos recent în afara legii de magistrații Curții Constituționale, s-a pronunțat pentru consolidarea relațiilor dintre regiune și Rusia, iar printre primii pași în acest sens enumerați de ea se numără deschiderea unei reprezentanțe a Găgăuziei la Moscova.

,,Suntem, ca să spunem așa, un partid prorus. Vrem să fim, în continuare, prieteni cu Federația Rusă, să fim prieteni cu alte țări. Nu vrem niciun conflict", a menționat aceasta.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat