Evreii ar trebui să părăsească Rusia „înainte de a fi prea târziu“, afirmă fostul rabin-șef al Moscovei

Evreii ar trebui să părăsească Rusia „înainte de a fi prea târziu“, afirmă fostul rabin-șef al Moscovei

Fostul rabin-șef al Moscovei îi îndeamnă pe conaționalii săi evrei să părăsească imediat Rusia, avertizând că țara s-a schimbat fundamental după invazia din Ucraina.

Pinchas Goldschmidt, fostul rabin șef al Moscovei

Într-o declarație făcută sâmbătă, rabinul Pinchas Goldschmidt, care a fugit el însuși din țară în martie 2022, a precizat că a petrecut trei decenii sprijinindu-i pe evreii din Rusia. Dar Goldschmidt, care locuiește acum în Israel, a declarat că și coreligionarii săi ar trebui să plece, după ce a avertizat anterior că riscă să fie luați drept țapi ispășitori pentru eșecul "operațiunii militare speciale" a Rusiei, scrie businessinsider.com.

"Rusia și-a schimbat fața", a spus el într-o declarație din 1 iulie, relatată de The Jerusalem Post. "Fac apel la comunitatea evreiască să părăsească țara, înainte de a fi prea târziu".

Goldschmidt, care a început să slujească la Sinagoga Corală din Moscova în 1993 și care acum conduce Conferința Rabinilor Europeni, a calificat anterior invazia Rusiei în Ucraina drept o "catastrofă" pentru evreii din regiune. Vorbind pentru The Guardian anul trecut, el a remarcat, de asemenea, că Rusia, ca și alte țări, are o istorie în care elitele alimentează antisemitismul pentru a "redirecționa furia și nemulțumirea maselor".

Îndemnul rabinului a venit după ce vineri Ministerul rus al Justiției l-a declarat "agent străin", a relatat The Times of Israel.

În declarația sa, Goldschmidt a susținut că eticheta este o insignă de onoare, spunând că este "mândru să fie de partea bună a istoriei și să se alăture unei liste distinse de oameni care se opun unei operațiuni nejustificate și vătămării inocenților".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat