Examene ginecologice forţate pe aeroportul din Doha: Qatar-ul îşi face mea culpa; indignare în Australia

Examene ginecologice forţate pe aeroportul din Doha: Qatar-ul îşi face mea culpa; indignare în Australia

Qatar-ul a transmis miercuri că ''regretă'' examenele ginecologice forţate la care au fost supuse mai multe femei pe aeroportul din Doha, un scandal ce a provocat furie în Australia, care intensifică presiunea asupra acestei bogate ţări din Golf unde o anchetă este în desfăşurare, relatează AFP.

Pe 2 octombrie, un bebeluş nou-născut a fost găsit abandonat într-o toaletă a aeroportului, ''acoperit cu un sac de plastic'' şi ascuns sub deşeuri într-un coş de gunoi, în ceea ce părea a fi ''o tentativă de crimă'', potrivit autorităţilor locale.

Agenţii de pe aeroport au obligat apoi mai multe femei aflate la bordul unui avion ce urma să decoleze către oraşul australian Sydney să coboare din aeronavă şi să fie supuse unei examinări ginecologice pentru a se verifica dacă au născut recent.

Conform ministrului australian de externe, Marise Payne, femei din zece avioane au fost supuse acelor investigaţii, fără să precizeze destinaţiile acestora, denunţând însă un incident ''foarte tulburător'' şi ''jignitor'' care a afectat 13 femei cu cetăţenie australiană.

Alţi responsabili australieni au declarat că autorităţile de la Canberra discută cu alte state pentru a-şi exprima împreună preocuparea cu privire la aceste abuzuri, dar au refuzat să menţioneze ţările, invocând respectarea dreptului victimelor la viaţă privată. Conform informaţiilor agenţiei France Presse, o franţuzoaică se numără printre aceste victime.

La rândul său, premierul din Qatar, Khaled ben Khalifa Al-Thani, a promis că rezultatele unei anchete ''complete şi transparente'' aflate în derulare vor fi ''comunicate partenerilor noştri internaţionali''. Guvernul de la Doha menţionează într-un comunicat că, în acea zi, ''o căutare imediată a părinţilor a fost declanşată, inclusiv la bordul avioanelor în proximitatea cărora a fost găsit noul-născut'' de sex feminin, iar decizia de a se recurge la examene ginecologice forţate a fost justificată de voinţa ''de a împiedica autorii acestei crime oribile să scape''.

Potrivit autorităţilor locale, bebeluşul a supravieţuit şi primeşte îngrijiri medicale la Doha.

În Qatar, femeile care au relaţii sexuale sau nasc un copil în afara căsătoriei riscă închisoarea, iar cele cu cetăţenie străină pot fi expulzate din ţară.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale