Excedent comercial record pentru Germania în 2016, de 252,9 miliarde de euro

Excedent comercial record pentru Germania în 2016, de 252,9 miliarde de euro

Germania a încheiat anul 2016 cu un nou record în ceea ce privește excedentul balanței comerciale, de 252,9 miliarde de euro, în condițiile în care exporturile celei mai mari economii europene au atins un nivel fără precedent, a anunțat, joi, Oficiul Federal de Statistică, informează AFP.

De asemenea, datele statistice publicate joi arată că excedentul de cont curent al Germaniei a crescut anul trecut până la 266 miliarde de euro, de la 252,6 miliarde de euro în 2015.

Anul trecut, Germania a exportat bunuri în valoare de 1.207,5 miliarde de euro, în creștere cu 1,2% comparativ cu 2015, în timp ce importurile au crescut cu doar 0,6%, până la 954,6 miliarde de euro. În consecință, excedentul balanței comerciale a atins un nou record de 252,9 miliarde de euro, devansând precedentul record de 244,3 miliarde de euro stabilit în 2015.

Oficiul Federal de Statistică nu a oferit cifre detaliate pentru fiecare țară în parte, dar a informat că exporturile Germaniei cu destinația Europa au crescut în 2016 până la 707,9 miliarde de euro, cu o majorare de 1,8% a vânzărilor în țările din zona euro și una de 2,8% în alte țări europene. În schimb, exporturile Germaniei spre țările din non-europene, inclusiv spre SUA, primul partener comercial al Germaniei, au scăzut cu 0,2%, până la 499,6 miliarde de euro. În același timp, Germania și-a redus importurile din țările non-europene (minus 1,7%), dar și le-a majorat cu 1,8% pe cele provenite din Europa.

Aceste cifre riscă să alimenteze criticile adresate Berlinului cu privire la balanța sa comercială considerată ''prea excedentară''.

Atât Comisia Europeană, cât și SUA, au cerut Germaniei să majoreze cererea internă și importurile pentru a reduce dezechilibrele și să susțină creșterea economiei mondiale, inclusiv în zona euro.

Ultimele critici de acest fel au fost formulate la finele lunii ianuarie de Peter Navarro, consilierul președintelui american, Donald Trump, care a acuzat Berlinul că exploatează celelalte țări ale Uniunii Europene și SUA printr-un euro care ar fi subevaluat, ceea ce face produsele germane mai competitive.

Germania a respins însă aceste critici, spunând că a stimulat deja cererea internă, prin introducerea unui salariu minim pe economie în 2015 și majorarea pensiilor în 2016. În plus, Guvernul de la Berlin a majorat cheltuielile publice pentru drumuri, infrastructură digitală și solicitanții de azil, în ideea de a menține bugetul la un nivel echilibrat.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale