Excelent articol/Istoria îi ține minte doar pe cei care fac, nu pe cei care ar fi vrut, dar „nu au fost lăsați”

Excelent articol/Istoria îi ține minte doar pe cei care fac, nu pe cei care ar fi vrut, dar „nu au fost lăsați”

Nu am nici o îndoială că Vlad Voiculescu a venit la Ministerul Sănătății cu gândul să schimbe lucrurile în bine. Îl urmăresc de multă vreme și știu că e un om cu foarte bune intenții. Din păcate, în politică, asta nu e de ajuns, scrie Răzvan Chiruță în Newsweek .

Vlad Voiculescu nu a fost demis pentru că a luptat cu mafia din spitale, așa cum susțin fanii domniei sale (el nu a pretins asta niciodată). Vlad Voiculescu nu este cel mai linșat politician din România, așa cum se plâng adepții fostului ministru al Sănătății.

Vlad Voiculescu și-a pierdut funcția pentru că a avut un mandat de patru luni neașteptat de slab.

Singurele sale realizări de când a revenit la Ministerul Sănătății au fost deschiderea centrelor de vaccinare cu circuit închis (dar care acum sunt evitate de cei care vor să se vaccineze, pentru că se mișcă prea lent prin comparație cu, de exemplu, centrul de la Romexpo) și transparentizarea listelor de vaccinare.

Dar atât.

În rest, Vlad Voiculescu, un om pe care, insist, îl apreciez, nu a ținut-o decât din gafă în gafă.

S-a înconjurat de 21 de consilieri personali. O cifră de neînțeles pentru mine. Au fost atât de mulți că nici măcar nu reușea să discute cu toți, dovadă că unul dintre ei, Răzvan Cherecheș, s-a retras pentru că nu era băgat în seamă.

Alții nu s-au dovedit prea competenți, dovadă alerta de securitate declanșată de Ștefan Voinea când a vrut să acceseze un portal al Ministerului Sănătății din afara instituției, printr-un VPN din Germania.

În plus, știu din surse sigure că prea puțini din Ministerul Sănătății treceau de acest zid al consilierilor onorifici de care se înconjurase Vlad Voiculescu. Nici măcar angajații care se ocupau de comunicare.

Iar purtătorul de cuvânt a demisionat după numai o lună.

Nu știu ce au văzut fanii lui Vlad Voiculescu - a căror nevoie acută pentru o figură providențială o înțeleg, ne-am săturat cu toții de impostorii din administrația publică românească - , dar nu am găsit decât o singură dovadă că fostul ministru ar fi avut un plan de a lupta cu celebra mafie din sănătate: concursurile organizate pentru conducerile locale ale Caselor Județene de Sănătate.

Dar atât. Și mai mult au dedus unii că asta ar fi parte dintr-un război cu hoții.

Vlad Voiculescu nu ne-a prezentat nici un plan concret despre cum vrea să reformeze sistemul de sănătate. Nu i-a cerut nimeni să modernizeze spitalele românești în patru luni, în plină pandemie, dar măcar să scrie concret pe hârtie ce are de gând.

Avem o comparație la îndemână chiar cu colegul său de partid Cătălin Drulă. Ministrul Transporturilor a făcut cât se poate de clar faptul că vrea să lupte cu mafia de la Metrorex. Și nu doar că s-a lăudat cu asta, dar chiar a și făcut pași concreți, până la momentul în care directorul de la metrou a scos ranga.

În plus, o arată datele din teren, Cătălin Drulă a fost suficient de înțelept să colaboreze cu oamenii buni pe care i-a găsit la Ministerul Transporturilor și Compania Națională de Autostrăzi și Infrastructură Rutieră (CNAIR), iar șantierele de pe drumuri se mișcă neobișnuit de bine pentru o țară stătută ca România.

În schimb, Vlad Voiculescu ne-a transmis mai degrabă imagini de om ezitant, care e tot timpul în defensivă, nu în atac. Ne-a lăsat senzația că nu stăpânește tocmai domeniul pentru care se pregătise timp de patru ani.

Și a arătat că nu știe să joace în echipă. Desigur, nu e singurul vinovat pentru asta, căci e aproape greu spre imposibil să faci echipă cu Raed Arafat, de exemplu.

Dar până la urmă nu ăsta e rolul unui lider, așa cum se consideră fostul ministru al Sănătății, să găsească puncte de legătură chiar și cu oameni cu care se comunică greu sau pe care nu îi place, dar de care are nevoie în drumul său spre administrarea unui domeniu incredibil de greu?

Nici măcar faptul că Vlad Voiculescu a fost cel mai linșat politician român nu e adevărat. Ați uitat deja de Viorica Dăncilă?

Ați uitat cum îi vânam toți și cea mai mică greșeală, pentru a râde de ea, deși unele erau umane și i se puteau întâmpla oricui?

Ați uitat cum toată presa în afară de cea finanțată de PSD scria non-stop despre fostul premier? Sau despre protestele de la Guvern?

Ați uitat despre miile de meme de pe internet și ironii de pe Fb?

Vlad Voiculescu nu s-a confruntat cu nici un protest real, așa cum s-a întâmplat în timpuul guvernării Vioricăi Dăncilă (nu discutăm aici despre legitimitatea lor).

Apoi, dacă intri în politică, ești pregătit și pentru linșaje mediatice. Peste tot în lume politicienii sunt criticați, înjurați, loviți cu ouă stricate.

Dar dacă ai cu adevărat o misiune și crezi că vei face bine societății prin reformele tale, mergi până la capăt indiferent cât de înjură Antena 3 sau România TV.

Ce să mai zicem de Traian Băsescu, care a fost cu adevărat cel mai linșat politician al României? Ca președinte și-a văzut de misiunea lui. Noi nu avem acum decât să îi judecăm faptele, dar nu l-ați văzut pe Traian Băsescu în vremea când era președinte plângând pe Facebook că unii răi îi ciobesc pe nedrept statuia.

Sau, poftim, rămân în logica lui Dan Barna, misoginul: „Funcționăm ca bărbați de stat și mai puțin ca puștani de stat”.

Cu tot regretul pentru Vlad Voiculescu, în acest mandat la Ministerul Sănătății a fost mai mult puștan, decât bărbat.

Mesajul meu pentru Vlad Voiculescu e unul simplu și știu sigur că va înțelege bine ce spun: Istoria îi ține minte doar pe cei care fac, nu pe cei care ar fi vrut, dar „nu au fost lăsați”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa