Executarea opozantului iranian Ruhollah Zam: Teheranul l-a convocat pe ambasadorul Germaniei pentru a protesta împotriva poziţiei UE

Executarea opozantului iranian Ruhollah Zam: Teheranul l-a convocat pe ambasadorul Germaniei pentru a protesta împotriva poziţiei UE

Iranul l-a convocat duminică pe ambasadorul Germaniei, pentru a protesta împotriva poziţiei Uniunii Europene (UE) care a condamnat în mod ferm execuţia opozantului iranian Ruhollah Zam, informează AFP.

Directorul Departamentului pentru Europa din cadrul Ministerului de Externe iranian a denunţat în faţa ambasadorului Hans-Udo Muzel, a cărui ţară asigură preşedinţia turnantă a Consiliului UE, comunicatul european ca fiind "o ingerinţă inacceptabilă în treburile interne" ale Iranului, a anunţat agenţia de presă Irna. El a denunţat de asemenea ceea ce a calificat drept "indulgenţă a unor ţări europene" faţă de "elemente ce promovează violenţa şi comit acte teroriste" împotriva Iranului.

Şi reprezentantul Franţei ar urma să fie convocat puţin mai târziu duminică în aceeaşi problemă, potrivit agenţiei de presă iraniene.

Jurnalistul disident iranian Ruhollah Zam, care a fost condamnat pentru instigare la violenţă în timpul protestelor antiguvernamentale din 2017, a fost executat sâmbătă, prin spânzurare, a anunţat televiziunea de stat iraniană. Curtea Supremă a Iranului a confirmat marţi condamnarea la moarte a lui Zam, care a fost capturat în 2019 după ani de exil.

UE a condamnat sâmbătă "în termenii cei mai fermi" execuţia lui Zam, amintind de opoziţia sa faţă de pedeapsa capitală şi estimând drept "imperativ ca autorităţile iraniene să respecte drepturile acuzaţilor şi să înceteze să recurgă la mărturii televizate pentru a stabili şi a le demonstra vinovăţia".

Franţa a denunţat la rândul său "un act barbar şi inacceptabil".

Zam a trăit în exil mai mulţi ani în Franţa înainte de a fi arestat de Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, în circumstanţe obscure. Arestarea sa a fost anunţată în octombrie 2019, dar Iranul nu a specificat locul sau data faptelor, acuzându-l pe opozantul în vârstă de în jur de 40 de ani că este condus de serviciile de informaţii franceze şi susţinut de serviciile secrete ale Statelor Unite şi Israelului.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria