Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Exercițiile fizice intense asociate cu emoțiile puternice pot crește riscul de infarct (studiu)

Combinația de exerciții fizice intense și emoții puternice ar putea fi dăunătoare pentru inimă, potrivit unui nou studiu realizat de oameni de știință irlandezi. În cadrul cercetării, experții au descoperit că persoanele care fac sport atunci când sunt supărate sau nervoase au un risc de trei ori mai mare de a suferi un atac de inimă în acea oră, informează Live Science.

 

Cu toate că exercițiile fizice prezintă numeroase beneficii, inclusiv pentru prevenirea afecțiunilor cardiace, oamenii de știință susțin că o persoană ''care este nervoasă sau supărată'' și care vrea să facă sport ''să se străduiască să nu își depășească rutina'' și să nu efectueze exerciții la niveluri extreme, după cum a declarat dr. Andrew Smyth, cercetător la HRB Clinical Research Facility din Irlanda, principal autor al studiului.

În cadrul cercetării, oamenii de știință au utilizat date prelevate de la 12.500 de pacienți din 52 de țări care trecuseră printr-un infarct. Cu toții erau participanți în cadrul studiului INTERHEART, care investighează factorii de risc pentru atacuri de cord. Pe parcursul INTERHEART, participanții au răspuns la întrebări despre activitățile pe care le întreprindeau în ora de dinainte de infarct, inclusiv dacă se supuseră unor exerciții fizice sau dacă fuseseră nervoase sau supărate. De asemenea, oamenii de știință le-au cerut pacienților să declare dacă făcuseră aceleași exerciții sau se confruntaseră cu aceleași stări emoționale cu o zi înainte de atacul de cord.

Experții au notat că atât epuizarea fizică, cât și anumite emoții pot afecta organismul într-o asemenea măsură încât să crească riscul de infarct. ''Ambele pot mări tensiunea și pulsul, schimbând modul de curgere a sângelui și reducând irigarea inimii'', menționează Smyth în declarația inclusă în concluziile studiului. Acesta a adăugat că riscul este mai mare în cazul persoanelor care au deja vasele de sânge îngustate din cauza depunerilor de plăci de aterom.

Studiul a fost publicat luni în jurnalul Circulation.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Adevăratul sondaj pentru Dăncilă și PSD! Gâdea și Antena 3, preș la picioarele lui Iohannis după întâlnirea cu…

2 SCANDAL în PSD! Dăncilă a negociat cu frații Ciocan preluarea organizației de la Olt! Stănescu a aflat și a lu…

3 Urmează ultima etapă / ELIMINAREA PĂPUȘARILOR care-au condus România din umbră! Anunțul făcut de un cunoscut ju…

4 Derută șobolănească la Antena 3! Bunicul Luizei l-a făcut muci în direct pe Nicolicea! R.Dumitrescu mai că făc…

5 CULISE / De ce tace Iordache? Păi șeful de la Permise e omul lui. Dar și nașul avocatei lui Dincă! Cumpănașule, …

recomandări

Te ia DNA: MIHAI LAURENTIU ALFRED

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trailerul de la noul film Războiul Stelelor s-a lansat și e aici